Petíciu k tretiemu pilieru podporilo vyše 180 tis. ľudí

Minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál už potvrdil, že odvody na sociálne poistenie sa z príspevkov zamestnávateľov do tretieho dôchodkového piliera nakoniec platiť nebudú.

Petíciu proti zásahom do systému doplnkového dôchodkového sporenia podpísalo za necelý mesiac vyše 180 tis. ľudí. Oznámil to petičný výbor a Asociácia doplnkových dôchodkových spoločností (ADDS), ktorá petíciu podporuje. Petičný výbor tak splnil svoj cieľ, ktorým bolo získanie viac ako 100 tis. podpisov. Petíciu plánuje výbor následne odovzdať do Národnej rady SR. Petícia reaguje na návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorá má zahrnúť do vymeriavacieho základu celý zdaniteľný príjem zamestnanca, vrátane príspevkov, ktoré mu do tretieho piliera poskytuje zamestnávateľ. Takáto novela zákona by podľa petičného výboru a ADDS znamenala faktickú likvidáciu tretieho penzijného piliera v jeho dnešnej podobe.

Členmi petičného výboru sú člen Dozornej rady doplnkovej dôchodkovej spoločnosti ING Tatry-Sympatia Michal Němec, tajomník Asociácie doplnkových dôchodkových spoločností Marcel Forišek, prezident Združenia automobilového priemyslu SR Jozef Uhrík, viceprezident Konfederácie odborových zväzov SR Vladimír Mojš a člen Dozornej rady doplnkovej dôchodkovej spoločnosti Tatra banky Igor Vida. „Novela stanovuje, že odvodovému zaťaženiu podliehajú všetky príjmy bez výnimky, teda aj príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, čím sa absolútne poprie jeho zmysel,“ uviedol predseda petičného výboru Michal Němec. Na trhu doplnkového dôchodkového sporenia pôsobí v súčasnosti päť spoločností, a to DDS ING Tatry-Sympatia, DDS Tatra banky, DDS Stabilita, DDS AXA a DDS Aegon. Spolu všetkých päť spoločností spravuje úspory klientov v sume takmer 1,13 mld. eur.

Odvody na sociálne poistenie sa z príspevkov zamestnávateľov do tretieho dôchodkového piliera nakoniec platiť nebudú. „Vyzerá to tak, že zavedieme do zákona späť výnimku, podľa ktorej sa príspevok zamestnávateľa na tretí dôchodkový pilier nebude započítavať do vymeriavacieho základu zamestnanca,“ povedal vo štvrtok minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál. Po 1. januári budúceho roka sa tak podľa neho z príspevkov zamestnávateľa na doplnkové dôchodkové sporenie naďalej nebudú platiť odvody na sociálne poistenie. „Tvrdosť, ktorú sme navrhovali, narušíme touto výnimkou,“ potvrdil. Opätovné zavedenie tejto výnimky pri platení sociálnych odvodov do vládneho návrhu novely zákona o sociálnom poistení podľa Mihála predložia v forme pozmeňovacieho návrhu koaliční poslanci.

Poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) už v polovici októbra počas parlamentnej rozpravy naznačil, že koaliční poslanci v druhom čítaní vládny návrh novely zákona o sociálnom poistení upravia. Ak by sa podľa neho platili sociálne odvody aj z príspevkov do tretieho dôchodkového piliera, považoval by to za absurdné. „Príspevok do tretieho piliera sa správa tak ako odvod, ktorý platíme do prvého a druhého piliera a v konečnom dôsledku má tretí pilier ten istý cieľ ako prvé dva piliere,“ povedal v polovici októbra počas rokovania o vládnej novele zákona. Systém doplnkového dôchodkového sporenia bude podľa Kaníka modifikovaný. Nikto sa však podľa neho nemusí obávať toho, že bude systém ohrozený. „Určite bude pokračovať a bude fungovať ďalej,“ skonštatoval Kaník. Verí, že tretí dôchodkový pilier nakoniec odvodmi zaťažený nebude.

Súvisiace články

Aktuálne správy