Štát SP ku koncu septembra pomohol sumou 1,14 mld. eur

Vďaka prebytku z roku 2009 hospodárenie Sociálnej poisťovne ku koncu septembra skončilo s celkovým prebytkom 344,5 mil. eur.

Výdavky Sociálnej poisťovne (SP) za január až september tohto roka prevýšili jej príjmy takmer o 75,4 mil. eur. Príjmy poisťovne za deväť mesiacov tohto roka predstavovali 4,36 mld. eur a výdavky takmer 4,44 mld. eur. Ide o 71,7 -percentné plnenie plánovaných celoročných príjmov a 72,7-percentné plnenie plánovaných výdavkov na celý tento rok. „V príjmoch je zahrnutých 75,5 mil. eur zo štátnych finančných aktív a 1,06 mld. eur zo štátneho rozpočtu na krytie deficitu v dôsledku zavedenia druhého piliera, čo je spolu takmer 1,14 mld. eur,“ uvádza sa v správe o hospodárení Sociálnej poisťovne v prvom až treťom štvrťroku tohto roka. Vďaka prebytku z roku 2009 však hospodárenie poisťovne ku koncu septembra skončilo s celkovým prebytkom 344,5 mil. eur.

„V absolútnom vyjadrení je plnenie príjmov oproti časovému rozpisu nižšie o 60,2 mil. eur, z toho nižšie plnenie príjmov od ekonomicky aktívnych osôb z bežného poistného o 136 mil. eur,“ konštatuje poisťovňa v správe. V príjmoch od ekonomicky aktívnych osôb sú zahrnuté príjmy poistného od zamestnancov, zamestnávateľov, samostatne zárobkovo činných osôb a dobrovoľne poistených osôb. Príjmy poisťovne z dlžného poistného sú oproti časovému rozpisu na tri štvrťroky tohto roka vyššie o 83,1 mil. eur.

Výdavky základného fondu nemocenského poistenia boli v januári až septembri tohto roka oproti rovnakému obdobiu vlaňajška vyššie o 21,8 mil. eur, čo je medziročný nárast o 9,3 %. „Výšku výdavkov na nemocenské dávky ovplyvňuje predovšetkým vyššia priemerná mesačná výška jednotlivých dávok, oproti predpokladu zapracovanom v rozpočte,“ zdôvodňuje sa v materiáli. Medziročný pokles výdavkov zaznamenal v prvom až treťom štvrťroku tohto roka fond poistenia v nezamestnanosti. „V porovnaní s rovnakým obdobím roka 2009 boli výdavky fondu nižšie o 12,3 mil. eur, taktiež sa znížil priemerný mesačný počet poberateľov vyplatenej dávky v nezamestnanosti o 5 320 prípadov a vzrástla priemerná mesačná výška dávky na poberateľa o 3,63 eura,“ uviedla poisťovňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy