Fajčiari v Norfolku budú fajčiarske prestávky nadpracúvať

Londýn 7. novembra (TASR) – Zamestnanci britského obecného úradu v Brecklande v grófstve Norfolk si od pondelka (8. 11.) rozmyslia, koľko času strávia s cigaretou v ruke vonku. Úrad im od pondelka už nebude preplácať fajčiarske prestávky. Kto si počas pracovného času musí zafajčiť, musí čas strávený so zapálenou cigaretou nadpracovať. Milovníci tabaku to pokladajú za diskriminačné opatrenie.
Šéf úradu William Nunn hovorí o pravidle ako o férovom prístupe a ústretovom kroku voči fajčiarom. "Náš pružný pracovný systém umožňuje fajčiarom urobiť si prestávku na cigaretu bez toho, aby sa dostali do rozporu s pracovným časom. Nové pravidlo nastoľuje spravodlivé podmienky pre všetkých zamestnancov," uviedol Nunn.
Čas, ktorý strávia fajčiari denne s cigaretou v ruke, je podľa Nunna rozdielny. Niektorí odchádzajú von na 4-5 minút aj niekoľkokrát za deň. Iní chodia von tak isto, ale "zabudnú" sa rýchlo vrátiť. V priateľskom rozhovore s kolegami tam strávia aj štyrikrát po 20 minút.
Podľa prieskumu odpovedí 2500 respondentov, ktorý bol publikovaný minulý mesiac na www.openpull.com, strávi priemerný fajčiar s cigaretou počas pracovného času mimo pracoviska približne štvrť hodiny. Za celý pracovný život venuje fajčeniu v zamestnaní takmer celý pracovný rok.
Mnohým spolupracovníkom fajčiarov sa však ich prestávky nepozdávajú. "Keď ľudia plnili nejakú úlohu a jeden z nich sa zdvihol a išiel si pofajčiť, tak v tíme bolo vždy cítiť napätie. Rozkladalo ho to," uviedol pre BBC Robert King, ktorý mal vlastnú ochranku a viedol v nej 15-členný kolektív.
Fajčiari nadpracúvanie fajčiarskych prestávok pokladajú za diskriminačné. Prestávky v práci sú podľa nich dôležité a utužujú kolektív. Pokiaľ to však zamestnávateľ nevidí, mal by podľa nich prestať preplácať aj prestávky na varenie kávy či diskusie (o všeličom možnom) medzi kolegami. Uviedol to riaditeľ fajčiarskej lobistickej skupiny Forest Simon Clark.
Informoval o tom český denník MF DNES na svojom internetovom portáli iDNES.cz.

Súvisiace články

Aktuálne správy