Bratislava opäť nepredala podiel v Českých aerolíniách

Ani ďalšia súťaž na predaj akcií, ktorú mesto vypísalo, nebola úspešná. V stanovenom termíne sa neprihlásil žiaden uchádzač.

Mestu Bratislava sa opäť nepodarilo predať svoj 0,98-percentný podiel v spoločnosti České aerolínie (ČSA). Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa primátora Beatrice Hudáková – Szabóová. Ani ďalšia súťaž na predaj akcií, ktorú mesto vypísalo, tak nebola úspešná. „V stanovenom termíne sa neprihlásil žiaden uchádzač,“ povedala Szabóová. Mesto je teda naďalej držiteľom akcií spoločnosti ČSA, a.s. Podľa hovorkyne však stále platí uznesenie mestského zastupiteľstva, ktorým schválilo zámer predaja akcií. O ďalšom postupe bude pravdepodobne rozhodovať budúce vedenie mesta, ktoré vzíde z novembrových komunálnych

Hlavné mesto tento podiel získalo bezplatne v privatizácii v roku 1992 od Fondu národného majetku ČR a SR. O ich predaj sa mesto pokúšalo už niekoľkokrát, zatiaľ neúspešne. Buď nebol záujem kupujúcich, alebo bola ponúkaná cena nízka. „Podnikanie tejto spoločnosti nepatrí do komunálneho záujmu mesta. Navyše spoločnosť nevypláca dividendy a preto bol schválený návrh na predaj týchto akcií,“ vysvetlila Szabóová opätovnú snahu predať ich. V súčasnosti je platné uznesenie mestského zastupiteľstva z roku 2007. To stanovilo predaj akcií minimálne za cenu menovitej hodnoty jednej akcie.

Mesto koncom mája tohto roka odmietlo uplatnenie si práva na prednostné upísanie 5 356 kmeňových akcií v listinnej podobe pri zvýšení základného imania v spoločnosti České aerolínie, a.s. O uplatnení prednostného práva sa mesto vyjadrovalo po májovom rokovaní mimoriadneho valného zhromaždenia spoločnosti, ktoré okrem iného rozhodlo o zvýšení základného imania, čo znamená aj prehodnotenie podielu akcionárov v spoločnosti. Pre hlavné mesto to znamenalo možnosť upísať 5 356 akcií. To by ale znamenalo zaplatiť 26,78 mil. českých korún, teda vyše 1,04 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy