Týždeň na trhoch: FED opätovne „štartuje tlačiarne“

Akcie, komodity aj dlhopisy vystrelili nahor.

Udalosťou týždňa bolo bezpochyby dlho očakávané novembrové zasadnutie americkej centrálnej banky FED, ktorá očakávania trhov nesklamala, a rozhodla o naliatí ďalších 600 mld. dolárov do amerického finančného systému v priebehu nasledujúcich ôsmych mesiacov. Učiniť tak hodlá prostredníctvom nákupov štátnych dlhopisov, najmä s dlhodobejšou splatnosťou, aby tak znížila dlhodobé úročenie, keďže krátkodobé medzibankové sadzby sú už takmer na nule.

Pri vysokej zadlženosti domácností v Spojených štátoch sa pravdepodobne ani po napumpovaní ďalších peňazí do finančného sektora nie je možné očakávať, že sa domácnosti začnú zadlžovať, a trend splácania starých dlhov tak bude pokračovať. Nižšie dlhodobé úrokové sadzby, ktoré má FED v úmysle ešte viac znížiť však umožnia americkým dlžníkom refinancovať svoj starý dlh za nižšie sadzby, čo im uvoľňuje dodatočné prostriedky, ktoré môžu využiť pre ďalšiu spotrebu a tým pádom podporovať ekonomiku. Úrokové sadzby však nemôžu klesať do nekonečna a skôr či neskôr narazia na dno a tento stimul tak vyprchá, čo môže dlžníkom skomplikovať situáciu, a to najmä v prípade, kedy by sadzby začali opätovne rásť.

Prílev nových peňazí do finančného sektora však bude tlačiť na rast cien všetkých aktív na finančných trhoch, ktoré sú ich potenciálnymi cieľmi, čo sa odzrkadlilo aj na tohtotýždňovom vývoji. Širší americký index S&P 500 získal do piatku 16:00 oproti uplynulému týždňu 3,7 % a paneurópsky EuroStoxx 50 1,5 %. Rastú aj ceny komodít, severomorská ropa Brent sa po prvý krát po pol roku dostala nad hranicu 88 dolárov za barel a zlato posunulo historické maximá tesne pod úroveň 1 400 dolárov za uncu. Rástli aj ceny dlhopisov, ktoré sa za normálnych okolností vyvíjajú inverzne voči akciám. Darilo sa na najmä americkým dlhopisom, keďže FED hodlá nakúpiť takmer 7 % všetkého amerického dlhu.

Obeťou tejto politiky FEDu je však americký dolár, ktorého hodnotu posiela rast jeho objemu vo finančnom sektore nadol. Na páre s eurom, ktoré v súčasnosti ťaží z diametrálne odlišnej politiky Európskej centrálnej banky, ktorá naopak eurá z obehu sťahuje, klesol dolár po rozhodnutí FEDu po prvý krát od januára k úrovni 1,43 EUR/USD. V piatok však časť svojich strát získal späť, keď mu pomohli pozitívne čísla z amerického trhu práce, na ktorom v októbri vzniklo 151 tis. pracovných miest, podstatne viac ako prognózovaných 63 tis.

Potenciálne budúce problémy pre euro sa však vynárajú na dlhopisových trhoch, kde aj napriek súčasnému silnému dopytu po štátnom dlhu, ktorý nové peniaze od FEDu ešte viac podporia, naďalej narastá nedôvera voči írskemu a portugalskému dlhu. Tá sa ešte viac prehĺbila po tom, čo Nemecko v predošlom týždni na európskom fóre navrhlo, aby náklady na pomoc problémovým európskym krajinám neniesli len ďalšie členské krajiny, ale aj veritelia z finančného sektora.

Výnosy z desaťročných írskych dlhopisov pokračujú v prekonávaní najvyšších úrovní od vstupu do eurozóny, a v piatok sa pohybovali okolo úrovne 7,6 %, desaťročné portugalské dlhopisy sa obchodujú s výnosom 6,5 %. Vyššie náklady na nový dlh, tak ešte viac skomplikujú nevyhnutnú konsolidáciu verejných financií, a môže sa stať, že v budúcom roku, kedy si tieto krajiny budú potrebovať z finančných trhov požičať ďalšie miliardy, sa predajný tlak na nich zintenzívni, čo by ich posunulo bližšie k požiadaniu o aktiváciu tzv. eurovalu. Pre porovnanie, Nemecko by si v súčasnosti na desať rokov požičiavalo za 2,4 % p.a. a Slovensko za 3,7 % p.a.

Autor: Kamil Boros, analytik spoločnosti X-Trade Brokers

Súvisiace články

Aktuálne správy