Bývalý šéf Fedu Volcker varuje pred infláciou

Nové stimuly amerického Federálneho rezervného systému podľa jeho bývalého šéfa Paula Volckera pravdepodobne neznížia krátkodobé úrokové miery, pričom z dlhodobého hľadiska môžu vyvolať inflačné tlaky.

Bývalý šéf amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Paul Volcker zopakoval svoje pochybnosti o tom, či najnovšie kvantitatívne uvoľňovanie zo strany centrálnej banky USA bude prospešné. Vyjadril pritom obavu z inflácie z dlhodobého ľadiska. Počas návštevy Soulu novinárom povedal, že krátkodobé úrokové miery v USA už takmer nemajú priestor na ďalší pokles, pričom ceny dlhodobých dlhopisov sú pod tlakom v súvislosti s rastúcimi obavami pred infláciou. „Je ťažké výrazne ovplyvniť krátkodobé úrokové miery, ktoré sú takmer na nule, pričom na dlhopisovom trhu v oblasti úrokových mier protichodne pôsobia dve veci,“ uviedol s odkazom na obavy z inflačných tlakov z dlhodobého hľadiska.

Volcker odmietol podrobne komentovať tlak zo strany USA voči Číne, aby umožnila posilnenie jüanu v záujme zmenšenia globálnych nerovnováh. Vyslovil sa však za rýchlejšie zhodnocovanie mien tých krajín, ktoré majú obchodné prebytky. „Základným problémom medzinárodného menového systému vo všeobecnosti je to, že väčšina krajín by chcela byť v prebytku. Chcú mať pocit spokojnosti, ale nie je možné, aby bol v prebytku každý,“ poznamenal.

Súvisiace články

Aktuálne správy