Podvod milénia

Utopistická realita FEDu
Posledné dni na finančných trhoch znie stále ten istý slogan „koľko likvidity bude ochotný FED dodať na trhy?“. Práve lacná USD likvidita od FEDu je hnacím motorom finančných trhoch v posledných týždňoch. Odhady trhu sú od úrovne 100 mld. USD až po obrovskú sumu 2 bil. USD. Je zaujímavé aké odhady majú americkí finanční giganti Bank of America (Merrill Lynch) odhaduje objem 1 bil. USD, Goldman Sachs dokonca 2 bil. USD. Tuto sa nám javí vhodne pripomenúť komentáre analytikov Morgan Stanley „nedávno sme si nevedeli predstaviť bilanciu FEDu na úrovni 1 bil. USD aktuálne je na úrovni viac ako 2 bil. USD, prečo by teda nemohla byť na úrovni 10 bil. USD“. Utópia alebo realita, všetko sa to začne postupne formovať na budúci týždeň.

FED bojuje o svoju existecniu
Najčastejšie sa však objavuje úroveň 500 mld. USD, ktorú by mal FED oznámiť na zasadnutí FOMC 3.novembra (budúca streda). Nech už bude suma akákoľvek,  je navŕšenie aktuálne obrovskej bilancie FEDu (2,3 bil. USD) základom pre vytvorenie budúcej finančnej bubliny. Pokračovanie nákupu finančných aktív z trhu FEDom tak vytvára pyramídovú hru, kde sa novo nekupované finančné aktíva budú vyplácať vytlačenými „elektronickými“  USD. FED v podstate nemá na výber nič iné ako lacná likvidita nedokáže pohnúť a udržať aktuálny finančný systém na nohách. Reverzný krok v podobe sťahovania likvidity by položil US ekonomiku na kolená, druhé dno recesie, príchod deflácie by naštrbil postavenie FEDu. Centrálne banky potrebujú pre svoju existenciu infláciu a fungujúci úverový systém, príchod deflácie a kolaps úverového systému znamená koniec éry centrálnych bánk a to FED nepripustí. Z dvoch alternatív je mu teda bližšia inflačná a s rizikom kolapsu celkového finančného systému.

Ponziho schéma
FED tak postupne vytvára dokonalú „Ponziho schému“ v podobe podvodnej investičnej hry, kde je ochotný nakúpiť akékoľvek finančné aktívum za „vzdušné“ výnosy. Výnosy však nie sú reálne, ale vytvorené z „čerstvo“ natlačených USD. FEDu je absolútne jedno, čo ponúka za nákup finančných aktív, pretože tento výhľad Ponziho schémy  znamená kolaps finančného systému v budúcnosti. FED sa snaží vytvárať domnienku fungujúcej ekonomiky cez nákup aktív, ktorými drží nízko výnosy na kľúčových vládnych USD dlhopisoch (10 a 30-ročných), čím sú úrokové sadzby v US ekonomike na historických minimách. Dokonalá fatamorgána „fungujúcej“ ekonomiky poskytuje krátkodobo závoj pre operácie FEDu. Ako však môže fungovať ekonomika, ktorá nemá úspory, má iba vysoké dlhy, ktoré už nedokáže splácať bez natlačenia nových finančných zdrojov. Už i samotní obyvatelia USA strácajú dôveru v USA, dôvera klesla na 36-ročné minimá (prekonali minimá z rozpadu menového systéme v 70-tych rokoch). USA a jej ekonomika je v hlbokom finančnom a morálnom rozklade. A jediný, kto to nechce pochopiť  je samotný majestátny FED. V USA sa doba zastavila pred 30-timi rokmi z ekonomiky, ktorá bola kľúčovým globálnym finančným a  ekonomickým lídrom a najväčším svetovým veriteľom sa stala svetová „spodina“.  Sociálne rozdiely v USA narastajú, systém je neudržateľný a iróniou osudu, že človek, ktorý je z drvivej časti za to zodpovedný stráca i kúsok cti. Alan Greenspan prezident FED v rokoch 1987-2006 stojí za kolapsom US ekonomiky a dnes naznačuje, že aktuálne politika FEDu je neudržateľná.

Podvod milénia
Čím viac bude trh ochotný predať FEDu finančných aktív, tým efektívnejšie bude investičný podvod fungovať. Obrovské množstvo znehodnotených USD bude pôsobiť ako spúšťač pre inflačné riziká, ktoré budú znehodnocovať americký vládny dlh. Monetizácia dlhu cez vysokú infláciu bude tak dokonalým spôsobom ako zbaviť USA nálepky najväčšieho veriteľa na svete. Zároveň znehodnotenie USD zruší 2/3 svetového bohatstva, čím sa zamedzí tomu, aby niekto ohrozoval US ekonomiku.

Dnešný vývoj na trhu
Vychutnávajme si teda vývoj amerických akciových titulov (DJIA -0,39%, SP -0,27%, Nasdaq 0,24%) a ich čakanie na spasenie lacnou USD infúziou od FEDu. Najväčšou prekážkou pre akcie sa tak opäť stáva silný USD (šesť dní po sebe získava) a rast výnosov na amerických vládnych USD dlhopisoch.

Vývoj sektorov indexu SP

Autor: Valér Demjan | TRIM Broker, a.s.

Upozornenie: TRIM Broker, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Celé upozornenie

Súvisiace články

Aktuálne správy