Má FED ešte kúsok svedomia?

Reklamná kampaň FEDu
FEDu sa v priebehu niekoľkých týždňov podarilo priamo cielenou reklamnou kampaňou  rozprúdiť toky finančných investícii. Už niekoľko týždňov sledujeme „bláznivý“ nákupný predvianočný ošiaľ v podobe rastu akciových a komoditných titulov, spojeným s  výpredajov USD na devízovom trhu. FED pod heslom „natlačíme koľko bude treba USD“ počas včerajšej večernej zápisnice FOMC zo septembrového zasadnutia dal nákupný signál pre investorov. Posledné dni sa trhy nesú na vlne módneho hitu, kto nepredáva USD a nekupuje reálne aktíva denominovaná v USD „okráda vlastnú rodinu“.

Bezodný trh
Ako hlboko musel FED klesnúť, keď si necháva diktát od finančných trhov a ich mierny „jesenný kašeľ“ ide liečiť infúziou lacných USD cez nákup finančných aktív z trhu. FED otvoril „Pandorinu skrinku“, ktorá môže znamenať skázu nielen pre FED, ale celý globálny menový  systém (USD tvorí 2/3 devízových trhov). Nechceme písať čierne scenáre, tie má na starosti aktuálne FED, čo zápisnica to perla ako z hitchcockového hororu. Ak si uvedomíme, že FED v roku 2009 nalial oficiálne na trhy 300 mld. USD (od roku 2007 takmer 1,5 bil. USD) a vydržalo to Wall Strretu necelý polrok, tak vzniká otázka koľko by dokázalo uspokojiť finančné trhy dnes.

Zelený návyk

Finančné trhy sú čiernou dierou lacnej USD likvidity, ktorá kazí a narušuje všetky zaužívané finančné väzby a vytvára sama o sebe neriadenú masu a bublinu. Ak FED naznačí snahu tlačiť objem napr. 500 mld. USD, ktorý je už v súčasných cenách finančných aktív takmer plne započítaný ako dlho dokážu akcie ešte dýchať zelený „vzduch“. Možno mesiac, možno dva ale nebude to navždy, čo potom páni v oblekoch z FEDu? Jasne reklama na USD hovorí, že „FED dodá vždy v požadovanom množstve, čase a kvalite lacný USD“. Najlepšie to vystihol prezident kansaského FEDu a voliaci člen FOMC  Hoenig „ak začneme nakupovať finančné aktíva v cykloch nebudeme môcť prestať, pretože to bude jediné čo bude finančné trhy držať“.

Heslo „kúpiť všetko“.
Jednoducho povedané bilancia FEDu sa stane novým obchodným  parketom pre finančné trhy a ak Waal Street bude potrebovať lacné zdroje naznačí mesiac možno dva poklesu a FED doručí v požadovanom množstve a čase USD likviditu. Nedávno sme narazili na veľmi trefnú poznámku k centrálnym bankám, ktoré masívne robia kvantitatívne uvoľňovanie menovej politiky  cez nákup aktív z trhu „ ak máte doma v skrini staré veci a pokúšate ich predať cez eBay vyskúšajte ich ponúknuť centrálnym bankám“. Až tak hlboko klesla menová politika pod súčasnou finančnou krízou.

Reálne aktíva sú „IN“
Reakcia trhu je potom celkom logická pod tlakom lacnej USD likvidity a znehodnocovania USD investori nakupujú reálne aktívy (nedajú sa tlačiť, množiť, klonovať). Najlepším príkladom je vývoj ceny zlata, ktoré od septembrového zasadnutia FOMC a naznačenia nových opatrení pre podporu US ekonomiky zo strany FEDu získalo takmer 100 USD/trójska unca (aktuálne sme dnes dosiahli nové historické maximá na úrovni 1374,40 USD/trójska unca). Nielen zlato, ale všetky drahé kovy, energetické suroviny sú aktuálne „IN“, až nadobúdame presvedčenie, že FED vlastní najväčšie zlatníctvo na svete.

Chyby sa opakujú
Trhy opäť dostali to, čo chcú a čo aktuálne potrebujú, pretože pri súčasných podmienkach finančnej krízy sa nedokážu pozviechať samostatne. Na to aby sa trhy odrazili  však štandardne treba dosiahnuť dno, a tu je asi ten najväčší problém, že  FED neumožnil trhom padnúť na dno a prejsť „očistcom“, ale umelo im podáva ruku v mylnom názore ich záchrany. Kedy FED pochopí, že vytlačením 1 mld. fiktívnych elektronických USD nevytvorí ani jedno pracovné miesto, ale vytvára nebezpečnú ilúziu, ktorej sám podľahol. Nebolo to tak dávno kedy v 90-tych rokoch minulého storočia profesor B.Bernanke na Univerzite v Princentone prednášal o rizikách kvantitatívneho uvoľňovania na príklade japonskej ekonomiky. A ten istý B.Bernanke aktuálne ako prezident FEDu robí chybu, na ktorú kedysi poukazoval on sám.

Bezmocný FED
Centrálne banky stratili moc nad finančnými trhmi a lanské snehy kedy investori so zatajeným dychom  čakali do poslednej sekundy zverejnenia údajov centrálnej banky sú už v nenávratne. Súčasná doba sa mení  investori povedia kedy a čo má centrálna banka urobiť. Pomaly ako v jednom českom kultovom filme „nová doba host vyhazuje číšníka….“. Stále však vidíme možnosť racionálnejšieho správania centrálnych bánk a väčšej zodpovednosti za svoje činy. O všetkom rozhodne novembrová suma od FEDu pre nákup finančných aktív ak sa priblíži k 1 bil. USD, FED nemá svedomie ani zodpovednosť.

Dnešné americké akciové tituly  (DJIA 0,69%, SP 0,71%, Nasdaq 0,96%) nemali dôvod nezarobiť na masívnej reklamnej kampani FEDu, ak k tomu pripočítame i pozitívne dáta firemného sektora (JP Morgan, Intel), zisky komoditných trhov a straty USD tak niet dôvodov na smútok.

Autor: Valér Demjan | TRIM Broker, a.s.

Upozornenie: TRIM Broker, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Celé upozornenie

Súvisiace články

Aktuálne správy