Zamestnanci musia požiadať o zúčtovanie dane do 15. februára

Ak daňovník nepožiada zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti, alebo požiada ale nepredloží v stanovenom termíne všetky potrebné doklady, je povinný podať daňové priznanie.

Zamestnanci, ktorí chcú, aby im zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie preddavkov na daň za minulý rok, ho o to musia požiadať do 15. februára. Ak má zamestnanec podpísané vyhlásenie na zdanenie príjmov, musí zamestnávateľovi predložiť aj všetky potrebné doklady na správny výpočet daňovej povinnosti. Zamestnávateľ tak na základe písomnej žiadosti zamestnanca musí vykonať ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov fyzickej osoby zo závislej činnosti za minulý rok najneskôr do 31. marca 2010. Vyplýva to z informácií zverejnených Daňovým riaditeľstvom (DR) SR.

Ak si zamestnanec v minulom roku neuplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus u žiadneho zamestnávateľa, ktorý je platiteľom dane, môže požiadať o vykonanie ročného zúčtovania ktoréhokoľvek z nich. „Tento zamestnávateľ na ne prihliadne dodatočne pri ročnom zúčtovaní, ak zamestnanec preukáže, že na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a na daňový bonus mal nárok,“ informuje DR SR.

V prípade, že daňovník nepožiada zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti, alebo ak nepredloží v stanovenom termíne všetky potrebné doklady, je povinný podať daňové priznanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy