ŽOS Vrútky zrekonštruuje lokomotívy pre ZSSK Slovensko

Vrútocká spoločnosť prerobí lokomotívy na dvojsystémové za 28,421 mil. eur bez dane. Zároveň má predĺžiť ich životnosť o 25 rokov

Lokomotívy pre Železničnú spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK Slovensko) zrekonštruuje na dvojsystémové firma ŽOS Vrútky, a.s. za 28,421 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Životnosť pôvodných jednosystémových hnacích dráhových vozidiel, vyrobených v Škode Plzeň v rokoch 1986 až 1995, má byť pritom predĺžená minimálne o 25 rokov. Vybraný dodávateľ, ktorý vzišiel z verejnej súťaže s jednou prijatou ponukou, má zároveň zvýšiť prevádzkyschopnosť lokomotív, ako aj nahradiť morálne a technicky zastarané komponenty novými celkami na súčasnej technickej úrovni, znížiť náklady na prevádzku a zlepšiť podmienky pre ich obsluhu. Ako informoval osobný železničný dopravca, pôvodná predpokladaná cena rekonštrukcie lokomotív predstavovala 28,5 mil. eur bez dane. Zmluva číslo 1 o vykonaní rekonštrukcie bola uzatvorená 19. októbra.

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. začala svoju činnosť ako samostatný podnik od začiatku roka 2005 po rozdelení bývalej Železničnej spoločnosti, a.s. na dva subjekty. Spoločnosť prebrala aktivity v osobnej železničnej doprave. Spoločnosť eviduje základné imanie 212,44 mil. eur.

ŽOS Vrútky, a.s. je zapísaná v Obchodnom registri SR od 1. októbra 1994, eviduje základné imanie 22,104 mil. eur. Zaoberá sa návrhom, vývojom a výrobou nových koľajových vozidiel, najmä osobných vozňov – medziregionálnych, prímestských motorových a elektrických. Zabezpečuje aj ich modernizáciu, revitalizáciu a opravy, vrátane modernizácie a revitalizácie elektrických a dieselových lokomotív.

Súvisiace články

Aktuálne správy