Poslanci odsúhlasili zvýšenie rodičovského príspevku

Podľa návrhu zákona o rodičovskom príspevku, ktorý v prvom čítaní schválili poslanci, by sa mal rodičovský príspevok pre rodičov, ktorí sa rozhodli pre osobnú starostlivosť o dieťa, stratili svoj pracovný príjem a spĺňajú podmienky nároku na materské, zvýšiť od začiatku budúceho roka zo súčasných 164,22 eura na 256 eur.

Rodičovský príspevok pre rodičov, ktorí sa rozhodli pre osobnú starostlivosť o dieťa, stratili svoj pracovný príjem a spĺňajú podmienky nároku na materské, by sa mal od začiatku budúceho roka zvýšiť do dvoch rokov veku dieťaťa zo súčasných 164,22 eura na 256 eur. Vyplýva to z návrhu zákona o rodičovskom príspevku, ktorý v prvom čítaní schválili poslanci. Po dvoch rokoch veku dieťaťa do jeho troch rokov by táto dávka mala klesnúť na 164,22 eura.

Rodičia, ktorí dostávali rodičovský príspevok pred 1. januárom 2010, teda pred navrhovanou účinnosťou zákona, v pôvodnej výške, budú musieť o príspevok v sume 256 eur požiadať príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. „Rodičovi sa dáva možnosť a je na jeho rozhodnutí, či úrad práce, sociálnych vecí a rodiny písomne požiada o posúdenie nároku na rodičovský príspevok podľa nového zákona,“ uvádza ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Rodičia, ktorí boli pred narodením dieťaťa nezamestnaní, resp. pracovali len krátkodobo, dočasne a nesplnili podmienky nároku na materské, by mali od januára budúceho roka rodičovský príspevok poberať naďalej v súčasnej výške 164,22 eura so zachovaním jeho valorizácie v závislosti od zmeny životného minima. „Zavedenie tohto zákona si vyžiada v roku 2010 výdavky v sume približne 278,2 mil. eur, v roku 2011 asi 301,65 mil. eur a v roku 2012 približne 311,33 mil. eur,“ konštatuje ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Súvisiace články

Aktuálne správy