Vianočné príspevky sú podľa NBS nesystémové riešenie

Centrálna banka upozorňuje na to, že je to riešenie určené iba jednej skupine občanov, bez zohľadnenia skutočnosti, že dopad hospodárskej a finančnej krízy sa výrazne dotýka aj ďalších vrstiev obyvateľstva

Tohtoročný návrh na výplatu vianočných príspevkov pre časť penzistov považuje Národná banka Slovenska (NBS) za nesystémové riešenie. Centrálna banka to odkázala ministerstvu práce a sociálnych vecí počas pripomienkového konania k návrhu nariadenia vlády o sumách vianočného príspevku v roku 2009. „Je to riešenie určené iba jednej skupine občanov, bez zohľadnenia skutočnosti, že dopad hospodárskej a finančnej krízy sa výrazne dotýka aj ďalších vrstiev obyvateľstva,“ uviedla Národná banka Slovenska. Rezort práce a sociálnych vecí však takúto pripomienku neakceptoval. „Návrh nariadenia sa predkladá v súlade so zákonom o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku,“ reagovalo ministerstvo. Týmto zákonom sa podľa rezortu realizuje programové vyhlásenie vlády s cieľom zmiernenia sociálnej situácie poberateľov dôchodkov.

Vianočné príspevky pre časť dôchodcov majú byť v tomto roku podľa návrhu rezortu práce a sociálnych vecí v sume od 49,8 eura do 66,39 eura. Príspevok vo výške 66,39 eura by mali dostali penzisti s výškou dôchodku do 144,7 eura, príspevok v sume 58,09 eura má byť pre dôchodcov s výškou dôchodku od 144,8 eura do 289,3 eura a 49,8 eura má štát vyplatiť dôchodcom s penziou od 289,4 eura do 433,9 eura. Vianočné príspevky dostávajú poberatelia starobného, predčasného starobného, invalidného, sociálneho, vdovského, vdoveckého a sirotského dôchodku. Dávku by tak malo v tomto roku získať približne 1,16 mil. penzistov, ktorým dôchodky vypláca Sociálna poisťovňa a približne 1 700 osôb vo všetkých rezortoch ozbrojených zborov a ozbrojených síl.

Vianočné dávky vypláca Sociálna poisťovňa vždy v decembri spolu s dôchodkom, a to zo zdrojov štátneho rozpočtu. V tomto roku sa má na vyplácanie vianočných príspevkov zo štátneho rozpočtu vynaložiť takmer 62,6 mil. eur. Vláda vyplatila penzistom vianočné príspevky prvýkrát v decembri 2006. Išlo takisto o príspevky v troch sumách, a to 1 500 Sk (49,79 €), 1 750 Sk (58,09 €) a 2 000 Sk (66,39 €). „Vianočný príspevok sme zvolili pre krátkosť času,“ zdôvodnila Tomanová v septembri 2006 zavedenie tejto dávky, ktorú plánuje vláda vyplatiť štvrtý rok po sebe. Ako vtedy dodala, už sa začali prípravy na systémové opatrenia, ktoré by mali odstrániť diskrimináciu pri vyplácaní dôchodkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy