Najväčší finančný podvod

Páni z FEDu zodpovední za menovú politiku USD si môžu potriasť rukami a potľapkať sa po pleciach, po tom ako zelenú bankovku poslali tvrdo do kolien. Decembrové zníženie sadzieb FEDu na historické dno (0,00-0,25%) bola iba špička ľadovca, ktorý odkryli v marci cez kvantitatívne uvoľňovanie menovej politiky (nákup aktív na medzibankovom trhu). Od marcového začatia bezbrehého nalievania dolárovej likvidity do bánk si  EURUSD pripísal 18,7%-né zisky, GBPUSD 22%-né, USDCHF -14,1%-nú stratu a USDJPY -12%-nú stratu. Naozaj menová politika založená na nalievaní nadbytočnej likvidity potrebuje nízke úrokové sadzby (nie len kľúčové, ale i na medzibankovom trhu – čo potvrdzujú historické minimá Liboru na USD) a slabú menu. A práve jedine FED si dokázal prispôsobiť podmienky agresívnej menovej politiky presne na mieru, kedy svojimi krokmi totálne zdeformoval celý finančný trh (forexový, akciový, dlhopisový a  komoditný).


Bezrizikové investície


Naozaj FED dokázal nemožné, kedy jediná centrálna banka položila na kolená podľa svojich predstáv celý finančný svet. Neštandardné nástroje menovej politiky (nízke sadzby, vysoká likvidity) vytvorili z USD bezcenný papier, ktorý je negatívne korelovaný s vývojom akciových a komoditných trhov. Táto negatívna korelácia znamená, že každý pozitívny náznak obnovy ekonomiky alebo komentár bude tlačiť na znehodnocovanie USD. A aby si bol FED istý, že USD bude naozaj slabý urobil preto všetko aby naozaj akciové a komoditné trhy stúpali do nebies. Nadbytok poskytnutej likvidity komerčným bankám nekončí u spotrebiteľov ale na bilanciách bánk, ktoré tieto lacné peňažné zdroje využívajú na investície. Aktuálne tak tlačia ceny akcií a komodít nahor, čo im poskytuje veľký zdroj ziskov pri minimálnom riziku a nákladoch. Komerčné banky veľmi dobre vedia, že každý náznak stabilizácie globálnej ekonomiky bude zvyšovať dopyt po komoditách a ich cena pôjde nahor, takže naozaj pri aktuálnych signáloch stabilizácie ide o minimálne riziko. Na druhej strane jediná hrozba pre akcie, je pre najbližších niekoľko mesiacov zažehnaná.


FED je víťaz


FEDu môžu ostatné centrálne banky, ktoré pristúpili ku kvantitatívnemu uvoľňovaniu menovej politiky (BoE, BoJ, SNB) naozaj závidieť nastavenie aktuálnych parametrov. Preto sa netreba čudovať, že SNB (Švajčiarska centrálna banka) je zúfala z vývoja USDCHF a aktívne intervenuje v neprospech CHF (Švajčiarsko je proexportná ekonomika a silný CHF je výraznou hrozbou pre ekonomiku). Ak FED smeruje svojim úmyslom k postupnej devalvácii USD, čo by US ekonomike ako najväčšiemu globálnemu dlžníkovi pomohlo, tak musíme konštatovať, že ide o najväčší finančný podvod na svete v histórii. Naozaj BoE, SNB, FED, BoJ robia rovnakú politiku (môžeme k tomu zaradiť i kreditné uvoľňovanie ECB), ale víťaz je iba jeden a jednoznačne ním je FED. Postupným výrazným oslabovaním zelenej bankovky si zároveň riešia problémy vlastnej ekonomiky, ktorá by podľa posledných vyjadrení nemala byť „globálnym spotrebiteľom“. Ako najlepšie zbaviť ekonomiku od dovoznej závislosti, jednoducho znehodnotením meny.


Negatívny výhľad pre USD ostáva


FED sa ani nesnaží zmeniť negatívne dopady aktuálneho nastavenia menovej politiky a jej dopadov na USD. Výhľad nízkych inflačných hrozieb tak naznačuje možnosť ponechania väčšiny neštandardných nástrojov menovej politiky počas celého roka 2010. Naďalej teda platí, že pokiaľ FED nenaznačí aspoň ochotu zmeny expanzívnej politiky nedá sa očakávať výraznejšia stabilita USD. To, že niektoré doteraz výsostne proexportné ekonomiky ťažiace zo slabej meny začínajú meniť svoje názory pod tlakom kolabujúceho USD, potvrdzuje i vyhlásenie nového ministra financií Japonska.  Krajina vychádzajúceho slnka sa už začína zmierovať so silným JPY a dokonca naznačuje, že z dlhodobého hľadiska má silná mena i pozitívne vplyvy.



Včerajšie inflačné dáta v podobe CPI (indexu spotrebiteľských cien) v Eurozóne a US ekonomike potvrdili, že inflačné rizika napriek silnému tlaku cien komodít (energií) ostávajú hlboko pod sledovanými cieľmi centrálnych bánk. Centrálne banky tak nedokážu napriek agresívnym menovým potrebám naštartovať kľúčový element ekonomiky – spotrebiteľa. Spotrebitelia ostávajú naďalej výrazne skeptickí k výhľadu globálnej ekonomiky, preto sa snažia limitovať svoje výdaje a spotrebu. A práve neochota spotrebiteľov navŕšiť svoje výdaje je najväčšou hrozbou pre budúci ekonomický rast.


EURUSD sa počas včerajšieho dňa posunul k novým dlhodobým maximám na úrovni 1,4760/70, čo bolo len logickým vyústením rastových tlakov na komoditných a akciových trhoch. Nízke inflačné hrozby (CPI u US ekonomiky)a pozitívnejšie dáta priemyselnej produkcie stáli za silným akciovým rastom, ktorý tlačil opäť zelenú bankovku do silnej defenzívy. Ak sa k tomu pripočíta i výrazný prepad záujmu o USD aktíva (prílev zahraničných investícii do USD aktív za júlové obdobie výrazne klesol), tak včerajší výsledok nie je pre investorov prekvapením.


Fundamentálne okienko


Dnešný fundamentálny kalendár prináša maloobchodné tržby z UK ekonomiky, ktoré by mohli v silnom augustovom období (predškolský čas) prekvapiť nárastom. GBPUSD je naďalej mierne limitovaný úvahou BoE (Bank of England) o znížení depozitnej sadzby (rastový potenciál k 1,6750, suport 1,64). US ekonomika začína realitným trhom v podobe začatej výstavby a vydaných stavebných povolení. Trh práce prináša dáta pravidelných údajov nových a pokračujúcich žiadostí o podporu v nezamestnanosti a priemysel zastupuje prieskum výrony philadelphského FEDu. Trhové očakávania smerujú k miernemu zlepšeniu všetkých fundamentálnych indikátorov (riziko je iba pri trhu práce), čo bude negatívne vplývať na vývoj USD.


Technický výhľad


EURUSD  si pripisuje ďalšie pozitívne prírastky na základe silnej korelácie s komoditnými a akciovými trhmi. Dlhodobý a  strednodobý  trend ostáva rastový a prielomom silných technických bariér v posledných dňoch (1,4610/20- fibonacciho bariéra  a 1,4700/20 – decembrové maximá) si pár ta postupne otvára veľký rastový potenciál smerujúci až k 1,50 EURUSD, kľúčová suportná bariéra sa nachádza  v pásme miním na úrovni 1,45 EURUSD. Intradenne pri silných dátach z US ekonomiky vidíme potenciál k úrovni 1,4780/1,48 EURUSD, prípadné negatívnejšie výsledky US ekonomiky by nemali výraznejšie narušiť rastový trend a mali  byť limitované úrovňou 1,4660/50 EURUSD.

Autor: Valér Demjan, CI KOMODITY a.s.
www.cikomodity.com

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkolvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých. © CI KOMODITY a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy