OSN obmedzuje pre nedostatok peňazí potravinovú pomoc

Londýn 13. júna (TASR) – Svetový program potravinovej pomoci (WFP) Organizácie Spojených národov (OSN) znižuje dávky potravinovej pomoci a ruší niektoré svoje aktivity. Príčinou je pokles financií, keďže sponzorské krajiny, ktoré trpia finančnou krízou, obmedzujú svoje príspevky.
V posledných týždňoch agentúra začala potichu obmedzovať dávky pomoci a zastavuje distribučné operácie, aby šetrila hotovosť. OSN napríklad znížila potravinovú pomoc pre Rwandu zo 420 gramov na 320 gramov obilnín na osobu a deň.
Agentúra OSN tiež pre nedostatok peňazí zastavila distribúciu potravín pre 600.000 ľudí v Ugande a obmedzila svoje aktivity v Etiópii a Severnej Kórei. Je aj tesne pred obmedzením potravinových dávok pre 3,5 milióna obetí sucha v Keni.
Agentúra, ktorá je najväčším dodávateľom potravín hladom postihnutým oblastiam, disponovala na konci minulého týždňa hotovosťou vo výške menej ako 1,5 miliardy USD (1,1 miliardy eur), čo je výrazne pod požadovanými 6,4 miliardy USD. Už ubehla takmer polovica prebiehajúceho roka a predstavitelia prispievateľských krajín sa vyjadrujú v tom zmysle, že agentúra s najväčšou pravdepodobnosťou neodstane peniaze, ktoré potrebuje na zamedzenie hladu v mnohých chudobných krajinách.
WFP sa vlani vyhla podobnému problému až po mimoriadnej výzve na navýšenie prostriedkov na boj s potravinovou krízou. Táto žiadosť jej zabezpečila dodatočné približne 2 miliardy USD, vrátane príspevku vo výške 500 miliónov USD od Saudskej Arábie, ktorá sa stala druhým najväčším prispievateľom programu po USA.
Tohtoročná kríza je však zrejme podstatne akútnejšia. Sponzori, ktorých fiškálne deficity sa prudko zvyšujú, vyzvali WFP, aby obmedzila svoje aktivity, pričom chudobné krajiny postihnuté krízou požadujú naopak zvýšenie pomoci. Ďalším negatívnym faktorom je pokračujúci rast cien potravín. Cena potravinových komodít, ako sú kukurica alebo sója, tento týždeň vyskočila na úrovne, na ktorých neboli od začiatku potravinovej krízy na konci roka 2007.
"WFP musí okamžite začať uvažovať o znížení svojho rozpočtu," uviedol predstaviteľ nemenovanej európskej krajiny. Podobne sa vyjadrili aj ďalší európski predstavitelia. Predpokladajú, že agentúre sa nepodarí do konca roka získať viac ako 3,5 miliardy až 4 miliardy USD oproti 5 miliardám USD vlani.
Predstaviteľ OSN Burnham Philbrook uviedol, že Washington "nemôže garantovať financovanie na úrovni z roku 2008", kedy poskytol WFP približne 2 miliardy USD. Preto sa agentúra musí snažiť svoje zdroje použiť tam, kde sú najviac potrebné. Tým naznačil, že sú nutné obmedzenia.
Agentúru varovali, že jej rozpočet zrejme bude musieť byť nižší, než požaduje, potvrdila riaditeľka WFP pre styk s verejnosťou Nancy Romanová. "Sponzori na nás predovšetkým naliehali, aby sme popremýšľali o spôsoboch, ako budeme bojovať s hladom, keď dostaneme menej peňazí," povedala Romanová pre Financial Times. Pripomenula, že príspevky štátov pre agentúru sú dobrovoľné, takže WFP neustále rokuje so sponzormi o tom, ako môže najlepšie plniť svoje úlohy.
Informoval o tom denník Financial Times.

Súvisiace články

Aktuálne správy