Opatrenia vlády zmierňujú dopady krízy na Slovensko

Bratislava 1. júna (TASR) – Opatrenia prijímané súčasnou vládou majú za cieľ zmierňovať dopady svetovej hospodárskej krízy na slovenskú ekonomiku. V reakcii na kritické hodnotenie viacerých vládnych opatrení zo strany 61 odborníkov v rámci projektu HESO to pre TASR uviedol hovorca Ministerstva financií (MF) SR Miroslav Šmál.
"Vzhľadom na to, že ekonomika Slovenska je vystavená najväčšej globálnej kríze od konca druhej svetovej vojny a zároveň patrí medzi najotvorenejšie ekonomiky, nie je možné sa domnievať, že takýto negatívny vývoj nezasiahne aj Slovensko. Napriek tomu v porovnaní s ostatnými krajinami slovenská ekonomika dosahuje podstatne lepšie makroekonomické výsledky, čo sa týka aj zmiernenia negatívnych dopadov finančnej krízy na obyvateľstvo," argumentoval Šmál.
Ako tretie najhoršie opatrenie 4. štvrťroka 2008 označili respondenti v hodnotení HESO schválený štátny rozpočet na rok 2009, ktorý bol podľa nich už v čase jeho prijímania postavený na nereálnych makroekonomických predpokladoch. Táto výhrada však už v krátkom čase nebude podľa Šmála opodstatnená.
"V najbližšej dobe zverejníme najnovšiu prognózu vývoja HDP, na základe ktorej zvážime ďalší vývoj v oblasti verejných financií. To sa týka aj ďalších prípadných úspor, hlavne vo verejných obstarávaniach a kapitálových výdavkoch," priblížil hovorca rezortu financií s tým, že prioritou MF je hľadanie úspor pred zvyšovaním deficitu. Otázne do budúcnosti podľa neho ostáva aj nastavenie štátneho rozpočtu, bližšie sa však k jeho prípadnej revízii zatiaľ vyjadrovať nechcel.

Súvisiace články

Aktuálne správy