SP vedie nekorektnú kampaň proti 2. pilieru a zakrýva problémy 1. piliera

Bratislava 21. mája (TASR) – Sporenie v druhom pilieri je výhodné pre všetkých sporiteľov bez ohľadu na výšku ich mzdy. Od 1. júla tohto roka navyše vstúpi do platnosti garancia istiny vložených prostriedkov pre každého sporiteľa a najnižšie poplatky za správu dôchodkových fondov v Európe. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) preto odmieta dnešné výroky riaditeľa Sociálnej poisťovne (SP) Dušana Muňka, ktorými opäť útočil na druhý pilier.
"Je úplne zrejmé, že sporitelia veria systému druhého piliera a nechcú sa vzdať možnosti sporenia si na vlastný dôchodok na vlastných dôchodkových účtoch. Sociálnej poisťovni, ktorá očakávala oveľa viac odídených sporiteľov a počítala s ich peniazmi, to zjavne prekáža," konštatuje sa vo vyhlásení ADSS, podľa ktorého je riaditeľ poisťovne z tohto vývoja zjavne nervózny. Sociálna poisťovňa zároveň podľa dôchodkových správcov zakrýva problémy, do ktorých sa dostáva prvý pilier a ktoré sa v súvislosti s prebiehajúcou krízou ešte viac prehlbujú.
ADSS preto avizovala, že na prelome mája a júna vydá vlastný informačný leták, ktorý má pravdivo a zodpovedne popísať stav slovenského dôchodkového systému a riziká spojené ako s druhým, tak aj s prvým pilierom. "ADSS zastáva názor, že sporitelia, ako aj celá občianska verejnosť, majú právo na korektné a pravdivé informácie o dôchodkovom systéme na Slovensku," uzatvára stanovisko asociácie.
Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne (SP) Dušan Muňko na dnešnej tlačovej konferencii opätovne kritizoval zlé nastavenie druhého dôchodkového piliera, v ktorom sú podľa neho stovky tisíc ľudí, ktorí tam nemajú čo robiť. Tejto skupine preto tiež v najbližších dňoch rozpošle list, v ktorom ich bude informovať o rizikách účasti v druhom pilieri.
Na jeho vyjadrenia reagovalo aj občianske združenie Sporiteľ. "Je ťažké uveriť, že ani hospodárska kríza a zvyšujúca sa nezamestnanosť nezastaví SP v zbytočnom rozhadzovaní peňazí jej klientov, keď chce posielať 500.000 klientom listy za 165.000 eur (5 miliónov Sk), aby vystúpili z druhého piliera a darovali peniaze z vlastného dôchodkového účtu Sociálnej poisťovni," kritizoval predstaviteľ združenie Ľudovít Kaník.
OZ Sporiteľ má podľa neho k dispozícii niekoľko dokumentov, ktoré potvrdzujú podozrenie o zneužívaní SP na politické ciele. "Preto my, sporitelia v druhom dôchodkovom pilieri a občania vyzývame predsedu vlády, aby ako človek, ktorý o sebe tvrdí, že nemá rád politikárčenie, ale zodpovedné riešenia, konal a vyvodil personálne dôsledky v Sociálnej poisťovni," uzatvára Kaník.

Súvisiace články

Aktuálne správy