Baco: Pôžička pre štátny podnik Lesy SR je opodstatnená

Bratislava 19. apríla (TASR) – Keďže š. p. Lesy SR zápasí v čase krízy s následkami prepadu trhu s drevom a chýbajú mu prostriedky na bežnú prevádzku lesa, Rada pre hospodársku krízu mu schválila poskytnutie návratnej pôžičky. Ide o viac ako 66,39 milióna eur (2 miliardy Sk). "Získať pôžičku, ktorá je opodstatnená, je podmienené pripravením plánu reštrukturalizácie a zárukou schopnosti jej splácania," zdôraznil europoslanec za ĽS-HZDS Peter Baco v diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12.
Za prvý štvrťrok tohto roka sa medziročne predalo o štvrtinu menej dreva a ceny boli podľa neho o 20 % nižšie. Aktivity, ako je obnova a pestovanie lesa, sa platia z tržieb z predaja dreva, ale tie chýbajú. Výpadok príjmov vzhľadom na nepriaznivú situáciu na trhu s drevom umožňuje podniku uhrádzať náklady iba na ťažbu dreva.
Pôžička nebude investícia, ale zdroje na obnovu a pestovanie lesa a na protipovodňové opatrenia. Keď nie sú dostatočné tržby z predaja dreva, nie sú ani peniaze na to, aby sa zabezpečovali tieto opatrenia v rámci lesného hospodárstva. "Návratná pôžička, to sú peniaze, ktoré štátne Lesy SR žiadajú a budú ich musieť vrátiť," podotkol Baco. Pôžičku však podnik pre štátne aj neštátne lesy dostane, ak vypracuje plán reštrukturalizácie a ekonomickú analýzu. Analýzou práve preukáže schopnosť poskytnuté peniaze aj vrátiť. "Ak to Lesy SR nebudú schopné preukázať, tak pôžičku nedostanú, celý proces ešte prebieha," dodal.
"Štátne Lesy SR potrebujú pomoc, sú v kritickom stave, mám však obavy, či pôžičku dokážu splácať," povedal nezávislý poslanec Národnej rady SR Zsolt Simon. Jeho obavy súvisia aj s tým, že Lesy SR si vlani vzali v banke kontokorentný úver 23,24 milióna eur (700 miliónov Sk) a majú dnes problém tento úver splácať. Kríza ešte ani nebola a v tomto podniku sa zvyšovali pohľadávky po lehote splatnosti. Výhrady mal poslanec aj k tomu, že podnik vlani podľa časopisu Lesník "plánoval hospodársku stratu na dva roky dopredu, na roky 2009 a 2010". Podľa Simona pôžička iba pre š. p. Lesy SR a nie aj pre súkromných vlastníkov lesov je pomoc, ktorá však deformuje trh a je otázne, či ju bude podnik schopný aj splácať.

Súvisiace články

Aktuálne správy