SP odviedla vlani do druhého piliera 815,18 mil. eur

Táto suma zahŕňa aj penále za meškanie pri odosielaní príspevkov na účty sporiteľov, ktoré Sociálna poisťovňa počas minulého roka odviedla v celkovej sume 261,4 tis. eur

Sociálna poisťovňa (SP) počas minulého roka odviedla na účty sporiteľov v druhom pilieri príspevky na starobné dôchodkové sporenie v celkovej sume 814,9 mil. eur. Zamestnancom z tejto čiastky prišlo na ich dôchodkový účet 681,47 mil. eur, samostatne zárobkovo činným osobám 41,89 mil. eur a dobrovoľne dôchodkovo poisteným osobám 3,28 mil. eur. Sporiteľom, za ktorých platí poistné štát, poisťovňa na ich penzijný účet odviedla 59,32 mil. eur. Zvyšná suma predstavuje príspevky do druhého piliera uhradené z garančného fondu SP, ako aj príspevky za sporiteľov, ktorí sa stali poberateľmi úrazovej renty. Za meškanie pri odosielaní príspevkov na účty sporiteľov poisťovňa vlani zaplatila sporiteľom penále v celkovej sume 261,4 tis. eur. Spolu s penále tak poisťovňa vlani do druhého piliera odviedla takmer 815,18 mil. eur. Uvádza sa to v správe o hospodárení SP v roku 2008.

Ku koncu minulého roka evidovala poisťovňa vyše 1,48 mil. klientov dôchodkových správcovských spoločností, čo je v porovnaní s koncom roka 2007 pokles o 78,3 tis. sporiteľov. Zníženie počtu sporiteľov súvisí s otvorením druhého penzijného piliera počas prvého polroka minulého roka. V kapitalizačnom pilieri si ku koncu minulého roka na penziu sporilo 1,08 mil. zamestnancov, 135,5 tis. samostatne zárobkovo činných osôb a 10,6 tis. dobrovoľne dôchodkovo poistených osôb. Za ďalších 137,9 tis. ľudí platil príspevky do druhého piliera štát, z toho 132,9 tisíc bolo osôb starajúcich sa o dieťa do šiestich rokov veku, opatrovateľov bolo 3,9 tisíc a zvyšok tvorili osoby starajúce sa o dieťa s nepriaznivým zdravotným stavom do 18 rokov veku. Bez poistenia bolo ku koncu minulého roka 103,5 tis. účastníkov druhého piliera.

Súvisiace články

Aktuálne správy