Fico vyzýva ministra Januška na odchod z funkcie

Premiér Robert Fico vyzýva ministra výstavby a regionálneho rozvoja Mariana Januška, aby odstúpil z funkcie. Rozhodol sa tak po oboznámení s výsledkami kontroly Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý prešetroval podozrenia z porušenia zákona o verejnom obstarávaní pri nákupoch niektorých služieb súvisiacich s implementáciou Národného strategického referenčného rámca. Ak Janušek neodíde z funkcie sám najneskôr v utorok, Fico podá prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi návrh na jeho odvolanie. Informoval o tom riaditeľ tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR Braňo Ondruš.

Premiér Robert Fico bol v tomto prípade podľa politológa Grigorija Mesežnikova nečinný viac ako tri mesiace a bol pod tlakom opozície a médií. Zverejnená správa Úradu pre verejné obstarávanie však zosumarizovala chyby, ktoré sa stali na ministerstve výstavby, a tak tlak na premiéra zosilnel, dodal. „Asi by bolo neudržateľné, aby minister Janušek zostal vo funkcii,“ zdôraznil politológ. Mesežnikov predpokladá, že SNS bude veľmi nespokojná s týmto rozhodnutím. Rezort ale zostáva v rukách SNS a národniari sa budú ďalej snažiť využívať výhody, ktoré im z toho plynú. Mesežnikov teraz nepredpokladá vážnejší koaličný spor medzi Smerom a SNS, a to aj preto, lebo tieto strany spoločne podporovali víťazného prezidentského kandidáta Ivana Gašparoviča.

Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR v nástenkovom tendri na poskytovanie služieb pri čerpaní eurofondov porušilo podľa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) zákon o verejnom obstarávaní. Rezort podľa predsedu úradu Bélu Angyala v tendri neurčil predpokladanú cenu zákazky, čo bolo potrebné pre zvolenie postupu obstarávania. Zmluva s vybraným uchádzačom na základe kontroly ÚVO bola uzatvorená v rozpore so súťažnými podkladmi. Angyal označil obidva dôvody za vážne porušenie zákona o obstarávaní. Ostatné zo šiestich zistených nedostatkov mali podľa neho administratívny charakter. Ministerstvo výstavby opakovane trvalo na tom, že kontrola ÚVO nekonštatovala porušenie zákona o verejnom obstarávaní o poskytovaní služieb pri čerpaní eurofondov.

Reakciu ministra Januška, prípadne predstaviteľov SNS, ktorá ho na post nominovala, sa zatiaľ agentúre SITA nepodarilo získať.

Súvisiace články

Aktuálne správy