Slovenská ekonomika v tomto roku klesne o 1 %, deficit stúpne na 4 %

Bratislava 2. apríla (TASR) – Slovenská ekonomika v tomto roku klesne o 1 % a deficit verejných financií dosiahne 4 % hrubého domáceho produktu (HDP). Evidovaná nezamestnanosť stúpne z februárových 9,7 % na decembrových 11,6 % a na približne rovnakej úrovni sa bude držať až do konca budúceho roka. Vyplýva to z priemeru odhadov osemnástich ekonómov, ktorých koncom marca oslovil inštitút INEKO.
V porovnaní s podobnou anketou z januára tohto roka sa očakávania ekonómov výrazne zhoršili. Vtedy ešte predpovedali na tento rok v priemere 1,4-% rast slovenského hospodárstva. Z pätnástich ekonómov očakávali pokles HDP len traja, kým v aktuálnej ankete to už boli 13 z 18. Zmena v odhadoch odráža zhoršený výhľad pre ekonomiky hlavných exportných partnerov Slovenska. "Po Novom roku sa tohtoročné vyhliadky v eurozóne ocitli na pohyblivom piesku. Už po dvoch mesiacoch revidovala ECB svoju tohtoročnú prognózu z -1,0 % až 0 % na -3,2 % až -2,2 %," priblížil analytik Volksbank Slovensko Vladimír Vaňo.
Podľa ekonómov oslovených INEKO by sa mala vláda snažiť udržať podstatne nižší deficit ako predpokladané 4 % HDP. Optimálnu úroveň pre tento rok vidia v priemere na úrovni 2,6 %. "Už vývoj za prvé mesiace tohto roka naznačuje, že hospodárenie verejných financií sa nevyvíja želaným smerom a rastúca časť verejných výdavkov sa financuje cez dlh. Po desiatich rokoch úspešného znižovania verejného dlhu k HDP tak s veľkou pravdepodobnosťou dôjde k jeho nárastu," uviedol v prieskume analytik Erste Group Juraj Kotian.
Ekonómovia tiež upozornili na význam štruktúry vládnych výdavkov. "Je rozdiel, či vznikne deficit verejných financií preto, že vláda investuje a zlepšuje konkurencieschopnosť ekonomiky, alebo preto, že rozdáva peniaze ľuďom či firmám bez zjavnej návratnosti," myslí si analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák.
V budúcom roku by už slovenská ekonomika podľa oslovených ekonómov mala rásť tempom 1,2 % a deficit verejných financií by mal dosiahnuť 3,8 % HDP. Nezamestnanosť by mala do decembra 2010 mierne stúpnuť na 11,7 %. K jej poklesu na 10,6 % by podľa očakávaní analytikov malo dôjsť až ku koncu roka 2011.

UPOZORNENIE:
TASR sa pokúsi získať reakciu Ministerstva financií (MF) SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy