Podľa guvernéra Šramka by si vláda mala pripraviť škrty vo výdavkoch

Bratislava 24. októbra (TASR) – Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ivan Šramko požaduje od vlády SR, aby si od začiatku roka 2009 pripravila škrty vo výdavkoch. Tieto jej majú umožniť splniť cieľ, týkajúci sa rozpočtového schodku v prípade, že rozpočtové príjmy budú nižšie, ako sa plánovalo.

Šramko v rozhovore pre agentúru Reuters privítal plán vlády znížiť v budúcom roku rozpočtový deficit na 1,7 hrubého domáceho produktu (HDP) z 2,2 % HDP očakávaných v tomto roku. Guvernér NBS však vidí dve riziká ohrozujúce scenár kabinetu. Prvým je spomalenie ekonomiky, ktorého dôvodom je globálna finančná kríza, a druhým jednorazové príjmy, ktoré môžu byť nižšie, než plánuje vláda.

Vládou schválený štátny rozpočet na rok 2009 vychádza z predpokladu, že rast HDP dosiahne v budúcom roku 6,5 %. Táto prognóza však bola vyhotovená ešte pred eskaláciou turbulencií na finančných trhoch v septembri.

Vláda vyhlásila, že si je vedomá rizika nižších príjmov, ale zatiaľ nevidí dôvod na úpravu rozpočtu. Reagovať chce až vtedy, keď sa to stane realitou. "Je dôležité, aby si vláda vytvorila rezervy a bola pripravená reagovať, aby sa dokázala prispôsobiť v prípade materializácie rizík," uviedol Šramko.

"Treba, aby vláda bola pripravená reagovať hneď od začiatku, predovšetkým na strane výdavkov, aby splnila cieľ, týkajúci výšky deficitu verejných financií, pretože to je kľúčové," dodal guvernér NBS.

Slovenské banky sú chránené pred priamym dopadom turbulencií na finančných trhoch. Ekonomika však pocíti nepriame účinky krízy, keďže sa zníži dopyt na hlavných exportných trhoch.

Šramko odmietol komentovať, o koľko reviduje NBS svoju prognózu tempa rastu slovenskej ekonomiky v budúcom roku z pôvodne uvádzaných 6,6 %. NBS zverejní novú predpoveď spoločne s ostatnými krajinami eurozóny v decembri. Podľa Šramka však spomalenie konjunktúry nemusí byť nijako dramatické.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy