Soros vyjadril názory na príčiny a dôsledky finančnej krízy

Frankfurt nad Mohanom 16. augusta (TASR) - Americký miliardár a filantrop George Soros napísal knihu Koniec finančných trhov a ich budúcnosť.

Frankfurt nad Mohanom 16. augusta (TASR) – Americký miliardár a filantrop George Soros napísal knihu Koniec finančných trhov a ich budúcnosť. Podrobne sa v nej zaoberá súčasnou americkou krízou nehnuteľností a globálnou medzibankovou krízou.

Autor nesúhlasí s tvrdeniami predsedu americkej centrálnej banky, Fedu, Bena Bernankeho, ktorý neustále opakuje, že kríza bude mať obmedzený účinok a onedlho sa ju podarí prekonať. Soros tvrdí, že v prípade hypotekárnej krízy ide o superbublinu, ktorá sa nafukovala 25 rokov a teraz náhle spľasla. Jedným z dôsledkov krachu trhu s nehnuteľnosťami by malo byť dlhodobé znehodnocovanie dolára. V hre nie sú len americké nehnuteľnosti a úverový trh, ale predovšetkým je ohrozená úloha Spojených štátov vo svete, tvrdí 77-ročný autor. "Nachádzame sa uprostred najväčšej finančnej krízy za posledných 30 rokov," napísal Soros a dodal, že ide o koniec jednej éry.

Pravda, ani človek, ktorý vie vycítiť, kde investovať, aby milióny priniesli miliardy zisku, nedokáže odhadnúť vývoj. Veľkú krízu už predpovedal doteraz dvakrát, ale tá sa nedostavila. Teraz by však mohol uspieť. Vlani svoj Quantum Fonds nastavil na zánik americkej konjunktúry. Vďaka tomu zatiaľ zarobil tam, kde iný strácajú, už štyri miliardy USD ( 81,37 miliardy Sk).

Medzi svojimi čitateľmi je Soros známy teóriou reflexibility. V nej vyvracia predstavy, že finančné trhy svoje excesy automaticky korigujú a tým sa usilujú o opätovné dosiahnutie rovnováhy. Soros, ktorý je pokladaný za naľavo orientovaného liberála, žiada, aby sa skončilo s uplatňovaním politiky voľného trhu. Prihovára sa aj za zavedenie nových daňových nástrojov. Finančné inštitúcie musia podľa neho v budúcnosti kontrolovať nielen obeh peňazí, ale aj čerpanie úverov. "Monetarizmus je zlou doktrínou," napísal vo svojej desiatej knihe, ktorá vyjde v Nemecku v septembri.

Soros šíri svoju teóriu už 20 rokov. Aj jeho najnovšia kniha však vyvolala v Spojených štátoch kritiku. "Veľké nebezpečenstvo jeho učenia spočíva v tom, že ľudia, ktorí nie sú ekonomickými expertmi, zoberú jeho názory na etablovaný výskum vážne," napísal ekonóm Christopher Neely. Konzervatívny televízny moderátor Bill O’Reilly označil Sorosa za "radikálneho ľavičiara". Republikánski autori blogov píšu o ňom ako o "Antiameričanovi". Denník New York Times uverejnil Sorosov portrét s textom Tvár proroka. Nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu, profesor Joseph E. Stiglitz napísal, že Sorosove úvahy sa dostávajú "čoraz viac a viac do centra diskusií".

Soros, ktorého majetok sa odhaduje na 17 miliárd USD, vyčlenil z nich 5 miliárd do svojej nadácie Open Society Institute, orientovanej na podporu rozvíjajúcich sa demokracií vo východnej Európe a na Balkáne. V roku 2004 investoval 27 miliónov USD na kampaň, ktorou chcel zabrániť znovuzvoleniu Georgea W. Busha za amerického prezidenta. Soros teraz podporuje demokratického prezidentského kandidáta Baraka Obamu.

Informoval o tom nemecký denník Die Welt.

Súvisiace články

Aktuálne správy