Mnohé vyjadrenia predstaviteľov PČSP Rapid sú účelové a nepravdivé

Bratislava 22. mája (TASR) – Mnohé vyjadrenia, ktoré na dnešnej tlačovej konferencii prezentovali predstavitelia Prvej česko-slovenskej poisťovne (PČSP) Rapid, sú podľa Národnej banky Slovenska (NBS) účelové a nepravdivé. "Národná banka Slovenska považuje spôsoby a formy komunikácie spoločnosti Prvá česko-slovenská poisťovňa Rapid za vysoko neštandardné, využívajúce techniky dezinterpretácie, zavádzania a obštrukcie," uvádza sa v stanovisku, ktoré TASR poskytla hovorkyňa centrálnej banky Jana Kováčová.

Na tlačovej konferencii poisťovne dnes okrem iného odzneli aj tvrdenia spochybňujúce ústavnosť právomocí NBS v oblasti dohľadu. Centrálna banka však upozorňuje na skutočnosť, že súčasná legislatíva je platná a účinná a každý dohliadaný subjekt, teda aj PČSP Rapid, je povinný rešpektovať NBS ako orgán dohľadu. "Vzhľadom na to Útvar dohľadu nad finančným trhom NBS očakáva zo strany Prvej česko-slovenskej poisťovne Rapid plnú súčinnosť a dodržiavanie všetkých povinností dohliadaného subjektu tak, aby NBS mohla dohľad ukončiť," zdôraznila Kováčová.

Centrálna banka nevidí ani žiadny dôvod na zmenu svojho stanoviska, zverejneného 30. apríla tohto roka a zdôrazňuje, že PČSP Rapid neuložila zvýšiť poistné produktu ÚDP-K. "Záujem NBS je jediný – postupovať vo vzťahu ku všetkým dohliadaným subjektom finančného trhu objektívne, korektne, prísne v medziach právnych noriem a prispieť tak k bezpečnému fungovaniu finančného trhu, a teda ochrane klientov," dodala Kováčová.

Závery dohľadu centrálnej banky, podľa ktorých PČSP Rapid pri jednom zo svojich produktov používala dlhé roky nesprávny vzorec a účtovala tak svojim klientom nízke poistné, vyústili do otvorenej konfrontácie. Na dnešnej tlačovej konferencii predstavitelia poisťovne obvinili úradníkov centrálnej banky z nezákonných postupov pri výkone dohľadu a kritizovali tiež údajne protiústavné začlenenie dohľadu nad finančným trhom pod NBS.

Dohľad centrálnej banky podľa predsedu predstavenstva PČSP Rapid Petra Talána zistil nedostatok aj jeho príčinu, neoznačil sa však jeho pravý pôvodca. "Tým pôvodcom sme neboli označení my, pretože sme ním nemohli byť, ale nebol označený ani ten skutočný pôvodca, a to ministerstvo financií," priblížil Talán. Podľa neho došlo medzi poisťovňou a centrálnou bankou k zhode, že príčina problému je vo vzorcoch, ktoré však boli schválené v roku 1995 Ministerstvom financií (MF) SR a následne viackrát potvrdené. Až v roku 2007 mal podľa Talána ten istý úradník, ktorý v roku 2003 podpísal súhlasný protokol, podpísať iný protokol, že vzorce neobsahujú všetko, čo by obsahovať mali, a poistné je nízke.

O povinnosti prepočtu a zvýšenia poistného za predmetný produkt PČSP Rapid informovala svojich klientov v liste, na ktorý 30. apríla svojím stanoviskom reagovala NBS. Podľa tohto stanoviska poisťovňa vo svojom liste uvádza: "Prvá česko-slovenská poisťovňa Rapid, a. s., obdržala vo februári 2008 od Národnej banky Slovenska, právneho nástupcu Ministerstva financií SR v oblasti dohľadu nad finančným trhom, list, ktorým uložila poisťovni prepočítať produkt ÚDP-K, a tým zvýšiť Vaše poistné od začiatku tak, aby bolo možné poistno-matematicky zachovať Vaše poistné sumy. Z uvedeného vyplýva, že zvyšovanie Vášho poistného, resp. jeho spätné prepočítanie, nezapríčinila poisťovňa, ale nesprávny postup štátnych orgánov." Centrálna banka v tejto súvislosti upozornila, že takéto tvrdenia poisťovne, ktoré sa týkajú NBS a MF, sú nepravdivé a zavádzajúce.

Rezort financií sa k tejto problematike vyjadrovať nechce. "Dohľad nad finančným trhom má plne v kompetencii NBS," uviedol pre TASR hovorca ministra financií Miroslav Šmál.

Súvisiace články

Aktuálne správy