Ekonomická teória hier má čo povedať k problému vojny

Bratislava 12. mája (TASR) – Vojna je jedným z najhlavnejších problémov v histórii ľudstva a ekonomická teória hier má k tejto téme veľa čo povedať. Na dnešnom stretnutí s novinármi to uviedol profesor Robert J. Aumann, ktorý práve za výskum v oblasti teórie hier získal v roku 2005 Nobelovu cenu za ekonómiu.

S prednáškou na tému Vojna a mier vystúpi dnes profesor aj na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave. Jej obsahom sú dôvody, ktoré vedú racionálneho človeka ku konfliktom a vojnám či definícia vojen. Nositeľ Nobelovej ceny chce hovoriť aj o tom, ako hry s opakovaním súvisia s vojnami, konfliktami, štrajkami alebo inými interaktívnymi situáciami a vysvetlí vlastnú charakteristiku ekonómie.

Ani po získaní Nobelovej ceny sa Aumann, ktorý sa narodil v roku 1930, neprestal venovať ekonomickému výskumu. Len nedávno so svojím spolupracovníkom publikoval výskumnú prácu, ktorá sa zaoberá základmi teórie hier. "Štúdia, na ktorej momentálne pracujem, je zameraná na behaviorálnu ekonómiu," povedal dnes novinárom profesor.

Oblasť behaviorálnej ekonómie vstúpila do povedomia najmä v posledných desiatich rokoch. Podľa Aumanna pritom polemizuje s niektorými zo základných konceptov tradičnej ekonomickej teórie, napr. tézou, že ekonomické subjekty konajú racionálne, aby dosiahli svoje záujmy. "Behaviorálne ekonómia prináša opačný pohľad, že subjekty sa často správajú iracionálne a bláznivo," priblížil profesor.

Práca, na ktorej práve robí, sa zameriava na syntézu týchto dvoch prístupov. "Chcem v nej predstaviť ideu, že vo všeobecnosti sa ekonomické subjekty správajú racionálne, ale nie vždy to robia vedome. Vytvárajú si pravidlá správania, ktoré sú pre nich zvyčajne výhodné, ale občas sú aj nevýhodné," doplnil.

UPOZORNENIE:

Obrazová redakcia TASR vydáva k správe fotoreportáž.

Súvisiace články

Aktuálne správy