Kampaň Seniori a euro pokračuje v Trenčianskom a Žilinskom kraji

Trenčín 8. februára (TASR) - Priblížiť problematiku príchodu novej meny na Slovensko a prispieť tak k rozptýleniu pochybností a obáv zo zavedenia eura bolo cieľom informačnej kampane Seniori a euro.

Trenčín 8. februára (TASR) – Priblížiť problematiku príchodu novej meny na Slovensko a prispieť tak k rozptýleniu pochybností a obáv zo zavedenia eura bolo cieľom informačnej kampane Seniori a euro. Pre dôchodcov aj Trenčianskeho a Žilinského kraja ju pripravil Spotrebiteľský inštitút (SI) v spolupráci s Jednotou dôchodcov Slovenska (JDS).

Na seminári v Trenčíne sa zišli zástupcovia okresných organizácií JDS. "Predsedovia majú získané informácie ďalej delegovať medzi ostatných dôchodcov," uviedol Ľuboš Pavelka z Ekonomickej univerzity v Bratislave a zároveň člen SI. Ďalej vysvetlil, že mínusmi po zavedení eura budú pre dôchodcov nové bankovky, na ktoré si budú musieť zvyknúť, nové cenovky v obchodoch a určité zdražovanie. Plusmi podľa Pavelku po vstupe do eurozóny bude lepšie porovnanie cien, kvality a výber správneho obchodníka. "Čoraz väčší význam bude mať nákup tovaru cez internet a tomuto trendu sa budú musieť v rámci úspor prispôsobiť aj dôchodcovia," povedal Pavelka. Doplnil, že z jednou z najčastejších fám u dôchodcov je prirovnávanie zavedenia eura peňažnej reforme z roku 1953, kedy boli majitelia poškodení rôznymi kurzami. "Rovnako si myslia, že každý bude musieť mať zavedený účet v banke. Nie je to pravda. Treťou negatívnou predstavou je, že euro prinesie iba zdraženie a dôchodcovia zo zavedenia eura budú pociťovať iba mínusy," objasnil Pavelka.

Kampaň Senior a euro prebieha od polovice januára, kedy ju odštartovali v Trnave. "Dôchodcovia sa vďaka nim môžu dozvedieť o informáciách, ktoré nie sú zverejnené v žiadnom z printových médií," zdôraznil Pavelka.

"Najviac sa obávam prepočtu slovenskej meny na euro, pretože tam sa mena znehodnotí. Ak sa môj dôchodok bude rátať na 200 až 300 eur, ja z toho budem asi len ťažko môcť optimálne vyžiť. Falzifikátov sa nebojím," povedal pre TASR dôchodca Štefan Holička z Kostolnej – Záriečia.

UPOZORNENIE:

TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy