Pravdepodobnosť jeho prijatia sa podľa analytikov zvýšila na 78 %

Bratislava 10. januára (TASR) – Pravdepodobnosť prijatia eura na Slovensku v plánovanom termíne 1. januára 2009 stúpla podľa ekonomických analytikov z novembrových 75 % na aktuálnych 78 %. Vrátila sa tak na doteraz najvyššiu úroveň z vlaňajšieho leta.

Vyplýva to z prieskumu, v ktorom inštitút INEKO v spolupráci s Klubom ekonomických analytikov (KEA) skúma názory odborníkov na prijatie eura. K zvýšeniu pravdepodobnosti úspešného vstupu do eurozóny prispelo podľa prieskumu najmä pokračovanie v zlepšovaní hospodárenia štátu v porovnaní s očakávaniami.

Verejné financie by mali podľa najnovších odhadov skončiť za minulý rok v deficite vo výške 2,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo je výrazne pod požadovaným 3-% maastrichtským kritériom. Pravdepodobnosť splnenia tohto kritéria preto medzi analytikmi stúpla na rekordnú úroveň 90 %. Najrizikovejším podľa nich stále ostáva plnenie inflačného kritéria, kde pravdepodobnosť klesla na 80 %. Hlavným dôvodom sú pretrvávajúce obavy o udržateľnosť nízkej inflácie po prechode na novú menu.

Osemnásti z 23 analytikov, ktorí sa zúčastnili na prieskume, odhadli aj konverzný kurz, pri ktorom by sa mohli zamieňať koruny za eurá. Z priemeru ich odhadov vyšiel kurz 32,64 SKK/EUR. Jednotlivé odhady sa pritom pohybovali v rozpätí od 31,50 SKK/EUR do 33,25 SKK/EUR.

TASR o tom informoval analytik INEKO Peter Goliaš.

UPOZORNENIE:

Grafická služba Ekonomickej redakcie TASR vydá k správe graf.

Súvisiace články

Aktuálne správy