S eurom bude pre hotely a reštaurácie SR konkurenciou Európa

Na praktické otázky spojené s prechodom na spoločnú menu euro sú zariadenia cestovného ruchu - členovia Zväzu hotelov a reštaurácií (ZHR) SR, pripravené.

Bratislava 6. januára (TASR) – Na praktické otázky spojené s prechodom na spoločnú menu euro sú zariadenia cestovného ruchu – členovia Zväzu hotelov a reštaurácií (ZHR) SR, pripravené. Už dnes v mnohých hoteloch a reštauráciách získa návštevník účet s cenami v slovenských korunách, ale konečná suma účtu je už prepočítaná na euro podľa aktuálneho obchodného kurzu banky, s ktorou hotel spolupracuje, informovala prezidentka ZHR SR Zuzana Šedivá.

Zložité situácie sa môžu podľa nej vyskytnúť pri uzatváraní kontraktačných cien hotelov na rok vopred. Už teraz treba citlivo reagovať na predpoklad referenčného kurzu eura, ktorého oficiálna hodnota bude známa v júli tohto roka. "Mali by sme myslieť na to, že našou konkurenciou nie je susedný hotel, prípadne región, ale celá Európa, ktorej prechodom na spoločnú menu poskytneme možnosť porovnávať predajné ceny a ich vzťah s úrovňou poskytovaných služieb," upozornila.

Ceny služieb v hoteloch a reštauráciách na Slovensku sa nezvýšia hneď a už vôbec nie z dôvodu prechodu na euro, zdôraznila. Tieto podnikateľské subjekty sa však budú musieť vysporiadať s nízkou rentabilitou predovšetkým reštauračného stravovania a nízkou úrovňou odmeňovania pracovníkov. Cenová úroveň poskytovaných služieb nedosahuje v SR ani 40 % cien týchto služieb v pôvodnej EÚ-15.

V priemernej mzde, pokračovala Šedivá, sú členovia ZHR na tom ešte komplikovanejšie – súčasná priemerná mzda v hotelierstve a pohostinstve dosahuje okolo 65 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve SR. Porovnanie s Európou je ešte zložitejšie – ak vychádzame z faktu, že Slovák v Írsku alebo v Taliansku zarobí mesačne asi 1 000 EUR, tak naša súčasná priemerná mzda je na úrovni 42 % ich zárobku. "S tým sa budeme musieť popasovať, navyše, na Slovensku už teraz chýba najmenej 10 000 pracovníkov vo všetkých profesiách," poukázala.

ZHR očakáva, že ekonomická prosperita SR posilní kúpyschopnosť obyvateľstva a tým sa vytvorí priestor napraviť dlhy ťahajúce sa so segmentom hotely a reštaurácie z predchádzajúcich rokov.

Náklady hotelierov v procese prechodu na euro šéfka ZOCR odhadla v relácii 50 000 až 100 000 Sk, a to podľa veľkosti hotela a predovšetkým jeho hardvérového vybavenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy