Štátny rozpočet zvýšil pravdepodobnosť prijatia eura v SR na 75 %

Bratislava 6. decembra (TASR) – Pravdepodobnosť, že Slovensko prijme euro v roku 2009, vzrástla z októbrových 71 % na aktuálnych 75 %. Prispelo k tomu schválenie štátneho rozpočtu na rok 2008 spolu s výhľadom na roky 2009 a 2010, ako aj lepší než očakávaný vývoj hospodárenia štátu v tomto roku.

Vyplýva to z prieskumu, v ktorom Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) v spolupráci s Klubom ekonomických analytikov (KEA) skúma názory analytikov na prijatie eura.

Podľa aktuálneho prieskumu by Slovensko malo uzavrieť rok 2007 s deficitom verejných financií na úrovni 2,6 % hrubého domáceho produktu (HDP), čím by splnilo 3-% maastrichtské kritérium. Pravdepodobnosť splnenia kritéria podľa vyjadrení analytikov stúpla na doteraz najvyššiu úroveň 85 %.

Najrizikovejším je tak momentálne plnenie inflačného kritéria, kde pravdepodobnosť klesla na 81 %. Dôvodom sú najmä obavy o udržateľnosť nízkej inflácie po prechode na novú menu.

Sedemnásti analytici odhadli aj konverzný kurz, pri ktorom by sa mohli zamieňať koruny za eurá. Z priemeru ich odhadov vyšiel kurz 32,63 SKK/EUR. Odhady sa pohybovali v rozpätí od 31,50 SKK/EUR do 33,15 SKK/EUR.

Na najnovšom kole prieskumu sa zúčastnilo 21 analytikov, z nich 18 verí v prijatie eura v stanovenom termíne a 3 neveria. Porovnateľnosť s výsledkami z letných mesiacov, keď bola pravdepodobnosť na najvyšších úrovniach, čiastočne skresľuje terajší vyšší počet respondentov. Pri porovnaní odhadov rovnakej vzorky respondentov sa pravdepodobnosť prijatia eura vrátila na rekordnú úroveň 78 % z júla tohto roka.

TASR o tom informoval analytik INEKO Peter Goliaš.

Súvisiace články

Aktuálne správy