Kurz eura voči doláru už prelomil aj hranicu 1,48 USD/EUR

New York/Frankfurt nad Mohanom 20. novembra (TASR) - Kurz eura voči doláru zaznamenal nový rekord.

New York/Frankfurt nad Mohanom 20. novembra (TASR) – Kurz eura voči doláru zaznamenal nový rekord. Dnes zverejnené údaje totiž ukázali, že v októbri klesol počet nových stavebných povolení o 6,6 % na 14-ročné minimum. To vyvolalo obavy z pokračovania prepadu na trhu s bývaním a zvýšilo očakávania, že americká centrálna banka (Fed) v najbližšom čase opäť zníži úrokové sadzby.

Spoločná európska mena sa po zverejnení uvedených údajov vyšplhala až na 1,4814 USD. Neskôr mierne oslabila na 1,4786 USD. Európska centrálna banka (ECB) dnes stanovila referenčný kurz na 1,4785 USD/EUR (v pondelok: 1,4654 USD/EUR).

"Trh s bývaním v USA je stále slabý a v týchto údajoch nie je nič, čo by ľudí povzbudilo, aby si mysleli niečo iné," uviedol devízový expert spoločnosti BMO Capital Markets Firas Askari. "Pretrvávajúce špekulácie, že americká centrálna banka zníži úrokové sadzby, tlačia na dolár," povedal analytik spoločnosti HSBC Trinkaus & Burkhardt Rainer Sartoris. Trh kvôli kríze na realitnom trhu a obavám z výrazného spomalenia ekonomiky očakáva zníženie hlavnej úrokovej sadzby v USA o 25 bázických bodov najneskôr v decembri.

K oslabeniu dolára prispeli aj vyjadrenia arabských štátov z Perzského zálivu, ktoré uvažujú o zhodnotení svojich mien voči doláru alebo zrušení ich viazanosti na dolár.

Euro dnes tiež dosiahlo 4,5-ročné maximum voči britskej libre, keď sa predávalo za 0,7176 GBP.

Informovala o tom agentúra DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy