Šance na euro sa v septembri v SR medzimesačne znížili zo 77 % na 70 %

Bratislava 1. októbra (TASR) – Pravdepodobnosť, že Slovensko prijme euro od roku 2009, sa v septembri medzimesačne znížila zo 77 % na 70 %. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu Inštitútu pre ekonomické a sociálne otázky (INEKO).

"Ide o prvý výraznejší pokles od septembra 2006, keď INEKO v spolupráci s Klubom ekonomických analytikov (KEA) začali skúmať názory ekonomických analytikov na prijatie eura," upozorňuje analytik inštitútu Peter Goliaš.

Dôvodom poklesu je podľa neho avizovaná zmena pravidiel Eurostatu pri vyčísľovaní deficitu slovenských verejných financií ako aj uvažované opatrenia vlády, ktoré môžu zhoršiť udržateľnosť verejných financií. Ide napríklad o projekty stavby diaľnic cez verejno-súkromné partnerstvá (PPP) alebo snahy o oslabovanie 2. dôchodkového piliera.

"Žiaľ, väčšina súčasných politík sa zdá byť namierená na krátkodobé úspory na úkor nárastu dlhodobých záväzkov, kým štrukturálne reformy sa pomaly rozplývajú," uviedol v prieskume ekonóm Svetovej banky (SB) pre Slovensko Anton Marcinčin.

Viacerí analytici upozornili aj na otáznu udržateľnosť nízkej inflácie v SR. "Problémom môže byť najmä neprimeraná regulácia cien energií, ako aj očakávaný nárast inflácie po fixovaní menového kurzu," vysvetľuje Goliaš.

Pokles optimizmu sa prejavil tiež v počte analytikov, ktorí neveria v prijatie eura v plánovanom termíne 1. januára 2009. Kým v auguste euru neveril jeden analytik, v septembri to už boli traja. Väčšina respondentov napriek tomu stále verí v prijatie eura. Zo 16 analytikov, ktorí sa zúčastnili na septembrovom prieskume, sú skôr optimisti trinásti.

Jedenásti analytici odhadli aj konverzný kurz, pri ktorom by sa mohli zamieňať koruny za eurá. Z priemeru ich odhadov vyšiel kurz 32,66 SKK/EUR. Odhady sa pohybovali v rozpätí od 32,00 SKK/EUR do 33,30 SKK/EUR.

UPOZORNENIE:

Grafická služba Ekonomickej redakcie TASR vydala k správe graf.

Súvisiace články

Aktuálne správy