Založenie živnosti: Všetko vybavíte na jednom mieste!

Chcete si založiť živnosť? Máme pre vás dobrú správu! Doteraz si živnostníci museli vybavovať napríklad prihlásenie do zdravotnej poisťovne alebo výpis z registra trestov sami na rôznych miestach.Od októbra všetky papierovačky vybavíte naraz na živnostenských odboroch obvodných úradov priamo v mieste bydliska.

Chcete si založiť živnosť? Máme pre vás dobrú správu! Doteraz si živnostníci museli vybavovať napríklad prihlásenie do zdravotnej poisťovne alebo výpis z registra trestov sami na rôznych miestach.
Od októbra všetky papierovačky vybavíte naraz na živnostenských odboroch obvodných úradov priamo v mieste bydliska. Aké ďalšie zmeny prinášajú jednotné kontaktné miesta?

Podľa slov riaditeľa odboru živnostenského podnikania Jána Dutka z Ministerstva vnútra SR sa vznikom jednotných kontaktných miest podnikateľom mnohé uľahčí. „Ich zriadením sa vyjde v ústrety najmä začínajúcim živnostníkom. Veľkou výhodou bude to, že nebudú musieť vybavovať ohlasovanie živnosti na viacerých miestach, ale budú mať všetko pod jednou strechou, teda na obvodnom úrade,“ vysvetľuje Dutko. Ide o daňovú registráciu, prihlásenie do zdravotnej poisťovne a výpis z registra trestov.

Za koncesovanú listinu zaplatíte už len 1 000 Sk, čo je o polovicu menej ako doteraz. Remeselná a viazaná živnosť vás bude stáť päťstovku a voľná živnosť len stovku. Obmedzenie je však v tom, že jedno živnostenské oprávnenie (živnostenský list, koncesná listina) môže obsahovať len jeden predmet činnosti. To v praxi znamená, že keď ste murár a budete chcieť okrem toho mať živnosť aj na veľkoobchod, táto činnosť bude musieť byť napísaná na ďalšom oprávnení. Doteraz sa na jeden živnostenský list dal uviesť neobmedzený počet činností a zaplatili ste zaň 1 000 Sk.

Ďalšie zmeny

  • Obvodné úrady v sídle kraja budú vybavovať všetkých živnostníkov z cudziny, nielen z Európy
  • 5-dňová lehota na vydanie živnostenského listu
  • 30-dňová lehota na vydanie koncesovanej listiny
  • Výpis z registra trestov vám na jednotnom kontaktnom mieste vybavia len v prípade, že máte slovenské štátne občianstvo
  • Cudzinci musia výpis z registra trestov predložiť zo zahraničia
  • Druh živnosti Poplatok Príklad činnosti
    koncesovaná listina 1 000 Sk zmenárne, cestná doprava, prevádzkovanie pohrebnej služby a iné
    viazaná živnosť 500 Sk vyučovanie cudzích jazykov, prevádzkovanie cestovnej kancelárie
    remeselná živnosť 500 Sk murárstvo, zámočníctvo, tesárstvo
    voľná živnosť 100 Sk veľkoobchod, maloobchod, maliarske a natieračské práce

    Čo vám hrozí

    V prípade, že budete neoprávnene podnikať, čo v praxi znamená, že nebudete mať na vykonanávanú činnosť papier, môže vám živnostenský úrad udeliť pokutu. V prípade neoprávnenej voľnej živnosti ide o pokutu do výšky 50-tisíc Sk, remeselnej a viazanej do 100-tisíc korún. Za podnikanie „na čierno“ v oblasti koncesovanej živnosti vám hrozí pokuta až do výšky 200-tisíc korún.

    Pozastavenie a ukončenie živnosti

    Pozastavenie

  • je potrebné vyplniť žiadosť o pozastavení prevádzkovania živnosti; formulár žiadosti nájdete na živnostenskom úrade
  • dĺžku pozastavenia živnosti si určujete sami, pričom to najkratšie obdobie je na pol roka
  • pri pozastavení živnosti počítajte s tým, že zaplatíte správny poplatok 200 Sk
  • Ukončenie

  • mali by ste vyplniť potrebný formulár – oznámenie o ukončení podnikania a odovzdať ho priamo na živnostenský úrad podľa miesta bydliska, príp. ho odoslať poštou
  • živnosť končí dňom doručenia oznámenia na príslušný úrad, ak v oznámení nie je uvedený neskorší dátum
  • v prípade koncesovanej živnosti treba o jej zrušenie požiadať; podnikateľ vyplní žiadosť a uhradí správny poplatok 150 korún; o zrušení koncesovanej živnosti vydá živnostenský úrad rozhodnutie do 30 dní
  • za zrušenie voľnej, viazanej a remeselnej živnosti nezaplatíte ani korunu
  • Súvisiace články

    Aktuálne správy