EHSV: Priority hospodárskej politiky na podporu európskej priemyselnej stratégie

Bratislava 27. augusta (TASR) – Dodržiavať pakt stability a rastu a konsolidovať jednotný trh je na jednej strane potrebné, ale rovnako treba nájsť vhodné formy koordinácie, ktoré by európskemu priemyslu umožnili zohrať ústrednú úlohu pri výzvach vyvolaných globalizáciou. Vyplýva to z návrhu stanoviska na tému Hospodárska politika, ktorá podporuje európsku priemyselnú stratégiu. Vypracoval ho Európsky hospodársky a sociálny výbor (EHSV).

"Európa musí úspešne čeliť výzvam, ktoré nastoľuje zvyšok sveta. V strategických sektoroch musí byť vo vedúcej pozícii, nie iba v závese. Medzi strategickými cieľmi treba preto stanoviť prioritné sektory a podporovať ich vhodnými hospodárskymi nástrojmi," vysvetľuje člen – radca EHSV Martin Krekáč za Podnikateľskú alianciu Slovenska (PAS). EHSV odporúča zamerať sa v rámci hospodárskej politiky, ktorá podporuje európsku priemyselnú stratégiu, na niekoľko prioritných oblastí. "Hoci všeobecné usmernenia pre hospodársku politiku na roky 2005 až 2008, známe pod skratkou GOPE, a lisabonská agenda sú dôležitým nástrojom na usmerňovanie európskej hospodárskej politiky, musia sa vo väčšej miere integrovať do iniciatív Lisabonskej stratégie. Rovnako je dôležité, aby sa rozhodnutia Európskej centrálnej banky nestali prekážkou investícií a možnej expanzie priemyslu," dodáva Krekáč.

V rámci daňovej politiky je podľa EHSV potrebné na jednej strane znížiť administratívne zaťaženie najmä pre malé a stredné podniky. Na druhej strane by sa daňové opatrenia mali prejaviť v stimuloch pre investície do výskumu a vývoja. Nadmerný nárast vplyvu finančnej sféry na podniky a čoraz väčší výskyt čisto špekulatívnych investícií do priemyslu vystavuje priemyselnú štruktúru riziku a často zasahuje do výroby, zamestnanosti a sociálnej súdržnosti. Preto bude podľa EHSV potrebné zaviesť nástroje, ktoré by účinne upravovali prenikanie finančnej sféry do fungovania podnikov.

"V európskom hospodárstve sa v ostatných desaťročiach udiala zjavná revolúcia. Podiel výrobného priemyslu na celkovej produkcii sa znížil z 30 % v roku 1970 na 18 % v roku 2001. Sektor služieb súčasne prudko vzrástol z 52 % na 71 %. Posledné údaje o objednávkach priemyslu, ktoré zverejnil Eurostat v apríli, sú znepokojujúce. Jedným zo skutočných rizík však je, že sa za hranice Európy nepresunie len výroba, ale aj výskumné a vývojové aktivity, čo sa, mimochodom, už deje," upozorňuje Krekáč.

Keďže priemyselný systém potrebuje podľa Krekáča materiálnu i nemateriálnu infraštruktúru, v záujme EÚ ako celku je financovanie projektov zameraných na jej rozvoj.

Európsky hospodársky a sociálny výbor (EHSV) vznikol v roku 1957 na základe Rímskej zmluvy ako jeden z poradných orgánov Európskeho spoločenstva. Zastupuje zamestnávateľov, odborové zväzy, poľnohospodárov, spotrebiteľov a iné záujmové skupiny. Predstavuje ich názory a bráni ich záujmy v politických diskusiách s Európskou komisiou, Radou Európskej únie a Európskym parlamentom.

Podnikateľská aliancia Slovenska združuje vybrané podnikateľské subjekty pôsobiace v SR. Hlavným cieľom PAS je skvalitňovanie podnikateľského prostredia na Slovensku, čo je podľa aliancie nevyhnutným predpokladom na posilňovanie ekonomických aktivít a zvyšovanie prosperity obyvateľov krajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy