PAS: Na pôde EHSV sa začalo hovoriť o flexiistote

Bratislava 20. augusta (TASR) – Na pôde Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru sa začalo hovoriť o Flexiistote, teda o rovnováhe medzi flexibilitou a sociálnymi istotami. Cieľom by malo byť vytváranie situácií, ktoré by boli na prospech všetkých zúčastnených.

Ako ďalej TASR informoval člen – radca Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (EHSV) za Podnikateľskú alianciu Slovenska (PAS) Martin Krekáč, Portugalské predsedníctvo Rady Európy požiadalo EHSV o vypracovanie stanoviska na tému Flexiistota s dôrazom na dva aspekty: rozmer vnútornej flexibility a kolektívne vyjednávanie a úloha sociálneho dialógu ako nástroje na reguláciu a reformu trhu práce. Diskusia o flexiistote sa podľa EHSV doteraz na základe iniciatívy Európskej komisie (EK) zväčša obmedzovala na externú stabilitu a spôsoby ako kompenzovať nárast posilnením politických opatrení na trhu práce alebo ustanovení sociálneho zabezpečenia. "Cieľom by však namiesto toho mal byť dôraz na iné rozmery, aby sa lepšie vytvárali situácie na prospech všetkých zúčastnených, teda tzv. win-win situations," zdôrazňuje Krekáč. EK preto vytvorila odbornú pracovnú skupinu s cieľom navrhnúť súhrn všeobecných zásad, ktoré plánuje v decembri 2007 zahrnúť do revidovaných usmernení o zamestnanosti pre rok 2008.

"Každá diskusia o flexiistote si vyžaduje posilnenie úlohy sociálnych partnerov a systémov ich vzťahov na európskej i národnej úrovni. Nevyhnutnou súčasťou tohto procesu je silný a živý sociálny dialóg, na ktorom sa sociálni partneri aktívne zúčastňujú. Projekt flexiistoty by sa nemal zavádzať spôsobom zhora nadol – sociálni partneri musia mať možnosť rokovať o rôznych koncepciách flexiistoty, ovplyvniť ich tvorbu a realizáciu, prevziať za ne zodpovednosť a hodnotiť dosiahnuté výsledky," vysvetlil Krekáč. EHSV podľa jeho slov odmieta nesprávne vysvetľovanie modelu flexiistoty ako nástroja na zjednodušenie prepúšťania bez relevantnej príčiny a jednostranné a neoprávnené zmenšovanie práv a istôt pracovníkov. "Vzhľadom na podstatnú úlohu sociálnych partnerov nemožno túto diskusiu oddeľovať od obsahu európskeho sociálneho dialógu a od ďalšieho rozvíjania sociálneho dialógu ako takého," upozornil Krekáč.

Európsky hospodársky a sociálny výbor (EHSV) vznikol v roku 1957 na základe Rímskej zmluvy ako jeden z poradných orgánov Európskeho spoločenstva. Zastupuje zamestnávateľov, odborové zväzy, poľnohospodárov, spotrebiteľov a iné záujmové skupiny. Predstavuje ich názory a bráni ich záujmy v politických diskusiách s Európskou komisiou, Radou Európskej únie a Európskym parlamentom.

Podnikateľská aliancia Slovenska združuje vybrané podnikateľské subjekty pôsobiace v SR. Hlavným cieľom PAS je skvalitňovanie podnikateľského prostredia na Slovensku, čo je podľa aliancie nevyhnutným predpokladom na posilňovanie ekonomických aktivít a zvyšovanie prosperity obyvateľov krajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy