EHSV žiada Európsku radu o efektívnejšie usmernenia pre malé a stredné podniky

Bratislava 13. augusta (TASR) – Európsky hospodársky a sociálny výbor (EHSV) žiada Európsku radu o efektívnejšie usmernenia pre malé a stredné podniky. Hoci Lisabonská stratégia zaznamenala pozitívne výsledky, najmä v oblastiach ako hospodársky a priemyselný rast a vytváranie väčšieho počtu lepších pracovných miest, ešte úplne nesplnila očakávania.

Ako ďalej TASR informoval člen – radca EHSV a prezident Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Martin Krekáč, európske podniky fungujú na neúplnom jednotnom trhu – najmä z hľadiska pomalej implementácie smerníc členskými štátmi, pretrvávajúcich administratívnych prekážok a nedostatočnej pracovnej mobility. "Tieto prekážky prekonávajú ťažšie práve malé a stredné podniky, ktoré okrem iného narážajú aj na nedostatok podnikateľských aktivít, starnúcu populáciu, obmedzenú ponuku pracovnej sily či ťažší prístup k finančným prostriedkom alebo výsledkom výskumu a inovačným príležitostiam," vysvetlil Krekáč.

V súvislosti s očakávanými legislatívnymi úpravami preto EHSV víta návrh Európskej komisie do roku 2012 znížiť administratívne zaťaženie podnikov o 25 %. "Menšia administratívna záťaž umožní posilniť hospodársku dynamiku, čo sa výraznejšie prejaví najmä v skupine malých a stredných podnikov, ktoré majú zvyčajne len obmedzené zdroje na zvládnutie administratívnych postupov," upozornil prezident PAS. Pre lepšie implementovanie navrhnutých usmernení do praxe je podľa stanoviska EHSV potrebné vytvoriť právny základ Charty pre malé podniky, čím sa posilní východisko pre ďalšie kroky. EHSV preto žiada, aby rok 2009 vyhlásili za Rok podnikateľa s cieľom zdôrazniť významnú úlohu, ktorú podnikatelia zohrávajú v oblasti rastu a životných podmienok.

EHSV navrhuje vytvoriť efektívny program pre konkurencieschopnosť a inováciu, ktorý by malým a stredným podnikom zabezpečil účinnú podporu a bol ľahko dostupný.

Európska rada v súvislosti s plnením záväzkov Lisabonskej stratégie, ktorej cieľom je do roku 2010 z Európy vytvoriť najkonkurencieschopnejšie a najdynamickejšie hospodárstvo na svete založené na vedomostiach, ako jeden z prioritných krokov na roky 2005 až 2008 stanovila potrebu zvýšiť podnikateľský potenciál najmä malých a stredných podnikov.

Európsky hospodársky a sociálny výbor (EHSV) vznikol v roku 1957 na základe Rímskej zmluvy ako jeden z poradných orgánov Európskeho spoločenstva. Zastupuje zamestnávateľov, odborové zväzy, poľnohospodárov, spotrebiteľov a iné záujmové skupiny. Predstavuje ich názory a bráni ich záujmy v politických diskusiách s Európskou komisiou, Radou Európskej únie a Európskym parlamentom.

Súvisiace články

Aktuálne správy