INEKO: Vláda plní takmer polovicu sľubov, pomáha jej rýchly rast ekonomiky

Bratislava 2. augusta (TASR) – Po roku vládnutia sa plní takmer polovica sľubov, ktoré najviac pomohli súčasnej vláde získať a udržať si vysoké voličské preferencie. Z 50 najpopulárnejších sľubov sa plní, alebo skôr plní 43 % a neplní, alebo skôr neplní 52 %.

Vyplýva to z projektu Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zameraný na monitoring plnenia sľubov, ktoré viedli k vysokým preferenciám súčasnej vládnej koalície. Podľa INEKO jej pomáha plniť sľuby okrem vlastnej činnosti najmä rekordne rýchly rast ekonomiky.

"Vďaka zdravej ekonomike sa aj bez prispenia vlády napĺňajú sľuby o vyššom raste reálnych miezd, znižovaní regionálnych rozdielov a poklese nezamestnanosti. Vláda má tiež viac zdrojov na plnenie sľubov náročných na financie," vysvetľuje Peter Goliaš z INEKO. Ide napr. o vyplácanie vianočných príspevkov pre dôchodcov, vyplácanie štátneho príspevku k hypotekárnym úverom alebo zvýšenie príspevku pri prvonarodenom dieťati.

Projekt INEKO podľa Goliaša ukázal, že vláda získala vysokú popularitu najmä vďaka sľubom, ktorých plnenie by poškodilo ekonomiku Slovenska. Medzi najpopulárnejšie totiž patria skupiny sľubov zamerané na úpravu alebo rušenie reforiem bývalej vlády, boj s monopolmi, teda najmä politický tlak na zníženie cien plynu, elektriny, vody a pohonných látok, ako aj budovanie sociálneho štátu, čo znamená vyššiu mieru prerozdeľovania. "Ako vyplýva z hodnotenia 50 najpopulárnejších sľubov, vláda získala vďaka škodlivým sľubom 64 % svojej popularity, kým vďaka užitočným sľubom 25 %," spresnil Goliaš. Zvyšných 11 % pripadá na neutrálne sľuby.

Spomedzi negatívne hodnotených sľubov sa vláde v prvom roku darilo plniť najmä sľuby zamerané na boj s monopolmi a na zmrazenie rastu regulovaných cien plynu, elektriny a vody. Naproti tomu, upozorňuje Goliaš, vláde sa zatiaľ nedarí napĺňať sľub, ktorý jej priniesol najviac popularity, teda úprava, resp. rušenie "zlých" reforiem pravicovej vlády. Tento sľub pritom dostal v prieskume INEKO od odborníkov záporné hodnotenie -2,5 na škále -3 až +3, čo znamená, že ho komisia považovala za škodlivý pre Slovensko.

"Vláde sa doteraz podarilo zastaviť a zrušiť najmä reformu zdravotníctva, a to zrušením poplatkov za návštevu lekára a pobyt v nemocnici, ako aj zastavením transformácie a privatizácie nemocníc a poisťovní," pripomína Goliaš. Dôsledky novely Zákonníka práce (ZP) sú zatiaľ nejasné, napriek tomu spolu s rozšírením platnosti kolektívnych zmlúv narušila reformu trhu práce. "Veľká časť reformných zmien z roku 2003 však zostáva v platnosti," dodal Goliaš.

Uvedené výsledky vyplývajú z priebežného hodnotenia 3-ročného projektu INEKO s názvom Sľuby a lamentácie – čo politici sľúbili a čo z toho plnia, ktorý bude v rokoch 2007 až 2009 monitorovať plnenie 181 predvolebných a povolebných sľubov a lamentácií predstaviteľov vlády, ktorá vzišla z parlamentných volieb v roku 2006. "Cieľom projektu je poskytnúť verejnosti obraz o kvalite a napĺňaní sľubov, a tým prispieť k tomu, aby každé budúce voľby na Slovensku boli menej o populizme a viac o hľadaní skutočných riešení problémov," vysvetlil Goliaš. Pri výbere inštitút zohľadňoval najmä význam sľubov z pohľadu ich ekonomických a sociálnych dosahov.

UPOZORNENIE:

Grafická služba Ekonomickej redakcie TASR vydáva k správe grafy.

Súvisiace články

Aktuálne správy