Novela zákona urýchli stavbu diaľnic

BRATISLAVA – Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o niektorých opatreniach na urýchlenie výstavby diaľnic a ciest pre motorové vozidlá. Podľa ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Ľubomíra Vážneho by mala nová úprava výrazne urýchliť a zlacniť výstavbu diaľnic na Slovensku. „Je to základný kameň úspechu a rýchlosti výstavby diaľnic, pretože v súčasnosti trvá príprava výstavby 7 až 12 rokov,“ povedal pri jej prerokúvaní v parlamente Vážny. Novela by podľa neho v súčasnom znení mohla znížiť čas nutný na prípravu výstavby približne na 3 až 4 roky.

Poslanci neschválili pozmeňovací návrh poslankyne Lucie Žitňanskej, podľa ktorého postavenie zainteresovanej verejnosti ako zúčastnenej osoby v správnom konaní neposkytuje možnosť „dovolať sa ochrany“. Podľa nej by takéto ustanovenie bolo v rozpore so smernicou EÚ o posudzovaní vplyvov určitých verejných a súkromných projektov.

Poslanec Pavol Minárik navrhol vypustiť niektoré body z návrhu. Dôvodom bolo, že navrhol obmedziť právomoc samospráv schvaľovať územnoplánovaciu dokumentáciu v prospech štátu. Poslanci ani s týmto návrhom nesúhlasili.

Novela po novom upravuje aj proces vyvlastnenia pozemkov. Podľa Vážneho je postup pri vyvlastňovaní stanovený tak, že vlastník pôdy sa dohodne na trhovej cene pôdy s investorom. V prípade, že sa vlastník a kupujúci o cene nedohodnú, určí trhovú cenu pozemku krajský stavebný úrad a následne rozhodne o vyvlastnení. Ak nebude vlastník s cenou spokojný, kupujúci mu vyplatí cenu, ktorú určil stavebný úrad, s tým, že o rozdiel medzi vyplatenou a požadovanou cenou sa občan môže súdiť.
Novela nadobudne účinnosť 1. júla 2007.

Súvisiace články

Aktuálne správy