Na slovenskom trhu sa predávajú nebezpečné detské kočíky a prebaľovacie pulty

Bratislava 16. mája (TASR) – Na Slovensku sa predávajú nebezpečné detské kočíky a prebaľovacie pulty. Vyplýva to zo zistení Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI).

Kočíky typu Lander X a Lander XT, pôvodom z Poľska, predstavujú podľa SOI vážne riziko ohrozenia zdravia dieťaťa. Medzi ich pohyblivými časťami sa totiž nachádzajú miesta, ktoré môžu spôsobiť bolestivé zovretie kože na predlaktí dieťaťa. V pásme dosahu dieťaťa sa tiež nachádzajú otvory, kde môže dôjsť k uviaznutiu končatín či prstov dieťaťa. Na kočíkoch tiež nie sú uvedené všetky bezpečnostné upozornenia v zmysle platných predpisov, upozorňuje SOI.

Pre deti je podľa SOI nebezpečný aj kočík Scout X Classic s neznámym pôvodom. V pásme dosahu dieťaťa sa na jeho konštrukcii totiž nachádzajú ostré hrany a otvory. V nich môže dôjsť k uviaznutiu detských chodidiel alebo prstov. SOI uvádza, že na kočíku je takisto nevhodne skonštruované zabezpečovacie zariadenie sklápacieho mechanizmu a v jeho vnútri môže uviaznuť celé dieťa. Na výrobku sú okrem toho použité niektoré časti z priehľadnej fólie, v ktorej bol zistený nadlimitný obsah ftalátov.

Ako výrobky s potenciálnou hrozbou pre zdravie detí označila SOI aj talianske prebaľovacie pulty s vaničkou typu C 518 IDRO BABY ESTRAIBILE, C 606 BAGNO a C 203 VOLARE. V plastovom materiáli, z ktorého sú zhotovené, zistila SOI prítomnosť di(2-etylhexyl)ftalátu – DEHP v množstvách 17,1 až 17,9 hmotnostného %. Ftaláty, ktoré sa do PVC pridávajú na jeho zmäkčenie, môžu spôsobovať poruchy rozmnožovacieho a hormonálneho systému, prípadne aj poruchy obličiek a pečene, kde sa hromadia.

Spotrebitelia, ktorí si niektorý zo spomínaných výrobkov zakúpili, majú právo vrátiť ho do predajne a od obchodníka požadovať spätné vyplatenie peňazí.

Súvisiace články

Aktuálne správy