Pracovná skupina EHSV bude rokovať o daňových stimuloch pre výskum a vývoj

Bratislava 22. marca (TASR) – Európsky hospodársky a sociálny výbor (EHSV), poradný orgán európskych inštitúcií, sa na zasadaní pracovnej skupiny 29. marca bude zaoberať otázkou daňových stimulov v prospech výskumu a vývoja. Medzi navrhnutými účastníkmi pracovnej skupiny, ktorú tvorí 11 členov EHSV, je aj prezident Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Martin Krekáč.

"Inovačný potenciál európskeho hospodárskeho priestoru ešte vždy zaostáva za hlavnými konkurentmi z USA a Japonska, pričom práve tvorba nových myšlienok, metód a z toho plynúcich inovatívnych riešení, podporovaných výskumom a vývojom, je vo všeobecnosti najefektívnejším ťahúňom vyspelých ekonomík," uviedol Krekáč vo svojom stanovisku, ktoré poskytol TASR.

Členské štáty Európskej únie (EÚ) sa v rámci implementácie Lisabonskej stratégie zaviazali spolu s realizáciou štrukturálnych reforiem vlastných ekonomík zvýšiť aj podiel výdavkov na výskum a vývoj na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) do konca roka 2010. Z toho by mali tvoriť výdavky privátneho sektora 2 % a verejného sektora 1 %.

V rámci daňových stimulov na podporu výskumu a vývoja uvažuje Európska komisia (EK) podľa Krekáča s využitím viacerých druhov subvencií. Patria medzi ne napr. odklad platenia dane, odpočítateľná položka či daňový dobropis. "Keďže táto problematika si vyžaduje skĺbenie záujmov jednotlivých členov pri výbere daní a navrhovaných daňových stimuloch s rôznymi daňovými systémami, nebude jednoduché a v podstate ani možné nájsť riešenie, ktoré by vyhovovalo všetkým členským štátom," domnieva sa Krekáč.

Hlavnou úlohou zasadnutia pracovnej skupiny EHSV preto podľa neho bude nájdenie spoločných postupov pre všetky členské štáty pri poskytovaní daňových stimulov pre medzinárodné výskumno-vývojové projekty, ako aj nájdenie mechanizmov na podporu privátneho sektora prostredníctvom daňových stimulov na úrovni členských štátov, ktoré by boli aplikovateľné vo väčšej či v menšej miere vo všetkých členských štátoch EÚ.

V krajinách EÚ, pokračuje Krekáč, existujú viaceré skúsenosti z podpory privátneho sektora. "Prostredníctvom odkladu platenia dane alebo cez odpočítateľné položky, ktoré sa používajú na umožnenie úľav vyšších ako 100 % výdavkov na výskum a vývoj, alebo v podobe daňového dobropisu, ktorý má formu vrátenia dane alebo finančnej hotovosti," vymenoval prezident PAS.

EHSV vznikol v roku 1957 na základe Rímskej zmluvy ako jeden z poradných orgánov Európskeho spoločenstva (ES). Zastupuje zamestnávateľov, odborové zväzy, poľnohospodárov, spotrebiteľov a iné záujmové skupiny, predstavuje ich názory a bráni ich záujmy v politických diskusiách s EK, Radou EÚ a Európskym parlamentom (EP). Výbor je súčasťou rozhodovacieho procesu EÚ, z vlastnej iniciatívy alebo na žiadosť inej európskej inštitúcie vydáva stanoviská. Má 344 členov, ktorých nominujú vlády členských štátov, pracujú však politicky úplne nezávisle. Do funkcie ich vymenúva Rada ministrov EÚ na štyri roky s možnosťou opätovnej voľby.

Zástupcom PAS v EHSV na obdobie rokov 2006 až 2010 sa stal Martin Krekáč, prezident aliancie a vedúci partner a spoluzakladateľ poradenskej skupiny AJG – Amrop Jenewein Group. PAS združuje vybrané podnikateľské subjekty pôsobiace v SR. Hlavným cieľom PAS je skvalitňovanie podnikateľského prostredia na Slovensku a vytváranie vhodných podmienok na podnikanie pre všetkých.

Súvisiace články

Aktuálne správy