Prieskum INEKO: Súčasný hospodársky rast je výsledkom prvej Dzurindovej vlády

Bratislava 16. marca (TASR) – Rekordne rýchly rast hrubého domáceho produktu (HDP) na Slovensku je najmä výsledkom práce druhej Dzurindovej vlády, ktorá k nemu prispela 42 %. Vyplýva to z rýchleho prieskumu, ktorý dnes uskutočnil inštitút INEKO medzi 12 ekonomickými analytikmi, podľa ktorých má najväčší význam z opatrení prijatých predošlou vládou daňová reforma (21 %) a reforma trhu práce (10 %).

Príspevok vlády Roberta Fica k súčasnému rastu je podľa údajov vyplývajúcich z prieskumu 2 %. Kladný vplyv má najmä súčasné manažovanie vstupu Slovenska do eurozóny (3 %), vláda však na druhej strane spomalila hospodársky rast úpravami daňovej reformy, zrušením poplatkov v zdravotníctve a zneisťovaním podnikateľov (-1 %).

Pätina dnešného rastu ekonomiky je podľa oslovených analytikov výsledkom reformných opatrení prvej Dzurindovej vlády. Medzi nimi mali najväčší význam umožnenie privatizácie zahraničným investorom, ako aj ozdravenie a privatizácia bánk.

Na dnešnom raste sa jednou desatinou podieľajú aj reformy uskutočnené do roku 1998, myslia si analytici. Ide predovšetkým o otvorenie hraníc, cenovú liberalizáciu a privatizáciu uskutočnenú v danom období. Významným faktorom je tiež vstup Slovenska do Európskej únie (12 %). Svetová konjunktúra spolu s vplyvmi globalizácie sa na hospodárskom raste SR odráža 8 %.

Ochota väčšiny ľudí na Slovensku dlhé roky pracovať za nízke mzdy má podľa respondentov prieskumu 2-% vplyv na súčasný rast.

UPOZORNENIE:

Grafická služba Ekonomickej redakcie TASR vydáva k správe graf.

Súvisiace články

Aktuálne správy