INEKO: Prijatiu eura od roku 2009 už veria takmer všetci analytici

Bratislava 6. marca (TASR) – Takmer všetci ekonomickí analytici, ktorých oslovil Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy INEKO, veria, že Slovensko prijme euro od 1. januára 2009. Z 21 účastníkov februárového prieskumu má tento názor 20, zavedeniu eura v stanovenom termíne neverí len jeden analytik. Oproti septembru minulého roka, keď bol pomer nerozhodný 10 : 10, tak došlo k výraznému posunu v dôvere odborníkov v schopnosti Slovenska prijať novú menu.

Názory analytikov skúma INEKO v pravidelnom prieskume v spolupráci s Klubom ekonomických analytikov (KEA). Pravdepodobnosť, že sa od roku 2009 bude na Slovensku platiť eurom, stúpla podľa najnovších výsledkov z januárových 72 % na februárových 74 %. Dôvodom je najmä vyšší, než očakávaný ekonomický rast, s čím súvisia lepšie vyhliadky pre štátny rozpočet a splnenie kritéria pre 3-% deficit verejných financií.

"Rozpočet pôvodne nerátal s 9-% rastom hrubého domáceho produktu (HDP). Je to ďalšia rezerva vo verejných financiách. To už sa dá len ťažko pokaziť. Aj tak ale treba naďalej analyzovať udržateľnosť nízkeho schodku," uviedol v prieskume riaditeľ INEKO Eugen Jurzyca.

Odhady plnenia jednotlivých Maastrichtských kritérií sa vo februári oproti predošlému mesiacu nezmenili. Slovensko by malo v tomto roku udržať 2,9-% schodok vo verejných financiách a 2,1-% infláciu ku koncu marca 2008. Analytici očakávajú posilnenie kurzu koruny oproti euru na 33,74 SKK/EUR ku koncu tohto roka.

V porovnaní s januárom sa na februárovom prieskume zúčastnil jeden nový analytik.

TASR o tom informoval analytik INEKO Peter Goliaš.

UPOZORNENIE:

Grafická služba Ekonomickej redakcie TASR vydáva k správe graf.

Súvisiace články

Aktuálne správy