SOI: Pri kočíku deltim, Voyager 005 treba dodržiavať bezpečnostné upozornenia

Bratislava 30. novembra (TASR) – Ústredný inšpektorát Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) dostal podnet od spotrebiteľa týkajúci sa kočíka, typ "deltim, Voyager 005". Jeho obsahom bolo oznámenie, že pri prenášaní kočíka došlo k uvoľneniu poistky na jeho rukoväti.

Na základe podnetu vykonala SOI odber vzorky tohto výrobku na overenie jeho bezpečnosti skúšaním v príslušnej skúšobni. Zistenia skúšobne preukázali, že vzorka vyhovela požiadavkám príslušnej harmonizovanej technickej normy, ale pri prenášaní kočíka po schodoch dvomi osobami v špeciálnom najnepriaznivejšom prípade môže dôjsť k uvoľneniu rukoväte kočíka z pôvodnej polohy.

SOI preto do úplného došetrenia prípadu upozorňuje spotrebiteľov, ktorí takýto kočík vlastnia, aby dodržiavali bezpečnostné upozornenia, ktoré by mali byť obsahom návodu priloženého ku kočíku: Spotrebitelia nemajú používať kočík na schodoch a eskalátoroch, kočík majú prenášať uchopením za bočné časti konštrukcie. Kočík by nemali prenášať alebo vynášať do dopravných prostriedkov jeho uchopením za rukoväť, keď je táto preklopená na strane držadla. Dieťa vždy treba pripútať správne nastavenými bezpečnostnými popruhmi, upozorňuje SOI. Zaťaženie kočíka nesmie prekročiť 18 kg. Preťažovanie spôsobuje nadmerné opotrebenie a poškodenie kočíka. Zavesenie tašky na rukoväť môže spôsobiť prevrhnutie kočíka. Pravidelne treba kontrolovať dotiahnutie skrutiek a matíc, pohyblivé časti pravidelne mazať. Je potrebné používať výhradne originálne príslušenstvo a náhradné diely DELTIM.

SOI o tom informovala na svojej internetovej stránke.

Súvisiace články

Aktuálne správy