Ako bude znovu možné platiť 5 halierov …

Viete si predstaviť, že by ste za možnosť prečítať si článok v internetovom vydaní novín zaplatili napríklad 52 halierov? A za aktuálnu predpoveď počasia 25 halierov? Že nie? V tom prípade si prečítajte, ako to možno aj Vy raz budete robiť.

Tatrabanka ako prvá na Slovensku uvádza na trh obdobu systému elektronických peňazí. Za názvom MicroPay sa skrýva nový systém mikroplatieb, ktorý vám umožní platiť prostredníctvom internetu malé čiastky aj bez prevodných poplatkov.

Ako to bolo doteraz ?
Keď doteraz chcel prevádzkovateľ web stránky poskytovať informácie za peniaze, väčšinou to robil prostredníctvom fixného registračného poplatku (predplatného) alebo prostredníctvom kreditu, kde užívateľ platil za každú informáciu, a poplatok sa mu odpočítal z jeho konta vedeného u poskytovateľa informácií. Takýto prístup je dosť obmedzujúci predovšetkým z dôvodu, že užívatelia internetu vyžadujú informácie promptne, takže čakanie na vybavenie registrácie zväčša nepripadá do úvahy.

Čo prináša systém mikroplatieb ?
Po zaregistrovaní v systéme mikroplatieb a prevedení sumy na špeciálny účet možno na internete u zaregistrovaných poskytovateľov informácií realizovať mikroplatby od niekoľkých halierov do 10 korún.
V praxi to znamená to, že napríklad v internetovom denníku namiesto celej správy uvidíte iba názov a stručný obsah článku. V prípade, že budete mať záujem o prečítanie celého článku, prevediete prostredníctvom systému mikroplatieb 20 halierov na účet internetového denníka a tým získate prístup k celému článku. Bude závisieť od konkrétneho poskytovateľa informácií, či budete musieť napríklad zaplatiť fixný poplatok za prístup do celého aktuálneho vydania denníka alebo budete platiť nižšiu čiastku za zhliadnutie iba jedného článku.

Ako systém mikroplatieb funguje ?
Pomerne jednoducho. U prevádzkovateľa si zriadite prostredníctvom internetu zvláštny účet. Naň si akýmkoľvek spôsobom (cez internet, kartou, prevodným príkazom) prevediete určitú čiastku. Potom u poskytovateľa informácií, ktorý podporuje daný systém mikroplatieb jednoducho kliknete na platenú linku k zdroju informácií, na stránke Micropay vás systém následne upozorní, že prevádzate poskytovateľovi informácií napríklad čiastku 2 Sk a vyžiada si od vás prihlasovacie meno a heslo. Po potvrdení sa prevedie potvrdená suma a vy sa dostanete k vyžiadanej informácii.

Je to bezpečné ?
Tvorcovia systému vychádzajú z myšlienky, že aby sa systém presadil, musí poskytovať maximálnu jednoduchosť a pohodlie pre užívateľa. Systém sprístupňuje spoplatnenú informáciu prakticky na základe jedného kliku myšou, s čím súvisí aj jeho nižšia bezpečnosť v porovnaní napríklad s internet bankingom. Z toho dôvodu je možné na účet v Micropay prevádzať iba pomerne neveľké sumy a takisto z neho nie je možné prostriedky vyberať. Pre potenciálneho hackera by sa z týchto dôvodov mal javiť prezentovaný systém ako nezaujímavý.

Ktoré informačné servery budú systém využívať ?
To zatiaľ nikto nevie. Tatrabanka sa snaží získať na svoju stranu najväčšie slovenské denníky, ktoré prakticky poskytujú prakticky všetky svoje informácie zadarmo. Problémom je, že keby takto začal poskytovať informácie iba jeden alebo pár internetových periodík, nemali by pri existujúcej konkurencii bezplatných informačných zdrojov šancu. Tatrabanka sa preto pokúša získať istú „kritickú masu“ poskytovateľov informácií s ktorými by bolo možné systém naplno rozbehnúť. Ako potencionálni partneri sa javia tri dva najväčšie mienkotvorné denníky ako aj tlačové agentúry.

Čo bude spoplatnenie informačných zdrojov znamenať pre slovenský internet?
Internet bol a je známy ako miesto, kde možno nájsť kopu bezplatných informácií. Aktuálne vydania hlavných denníkov si možno na internete prezerať často skôr ako sa dostanú ráno do novinových stánkov. Môže sa však stať, že po zavedení systému takéto zdroje informácií z jedného dňa na druhý jednoducho zmiznú. Stále sú tu však internetové periodiká, ktoré budú aj naďalej poskytovať informácie zadarmo. Pre tie to bude zrejme znamenať zvýšenie návštevnosti a tým aj prínosov z predaja reklamy. Pre spoplatnené zdroje informácií to bude naopak znamenať istý odliv užívateľov a zníženie príjmov z predaja reklamy, na druhej strane však budú získavať priamo na predaji informácií cez internet.

Tak či onak, zdá sa, že tento krok pri súčasnom rozširovaní internetu raz musel prísť. V zahraničí takýmto spôsobom už dlhé roky funguje množstvo poskytovateľov informácií. Ťažko však napriek tomu hovoriť o prínose pre užívateľa, keďže doteraz získaval takmer všetky informácie na internete zadarmo. Napriek tomu je však pravdepodobné, že takýmto spôsobom dôjde k skvalitneniu existujúcich informačných zdrojov a nový systém určite privedie na internet množstvo nových poskytovateľov kvalitných informácií.

Súvisiace články

Aktuálne správy