Nákupné ceny medu klesli, maloobchodné sa zvýšili

BRATISLAVA – Nákupné ceny kvetového medu v porovnaní s minulým rokom klesli. Kým vlani nakupovali spracovatelia kvetový med pri priemerných cenách od 70 do 80 Sk za kilogram (Sk/kg), v tomto roku dosahuje jeho priemerná cena len 55 Sk/kg.
Hlavným dôvodom poklesu cien je otvorenie trhu Európskej únie (EÚ) lacným dovozovým medom, predovšetkým ázijského pôvodu. Pokles cien však zapríčinila aj nedisciplinovanosť niektorých domácich producentov pri používaní nepovolených liečiv vo včelstvách, ktorých rezíduá sa následne môžu objaviť aj v mede. V ňom ako v jedinej potravine nie sú totiž povolené žiadne zvyšky liečiv, a tak aj ich mizivý obsah môže byť dôvodom na jeho sťahovanie z obehu. Ďalším dôvodom je tlak obchodných reťazcov na znižovanie maloobchodných cien medu. Tlačovú agentúru SITA o tom informoval Róbert Chlebo zo Združenia slovenských spracovateľov včelích produktov (ZSSVP).

Maloobchodné ceny medu sú však podľa jeho slov veľmi rozdielne v závislosti od predajnej siete a spotrebiteľského balenia, ich priemerná cena sa pohybuje na úrovni 200 Sk/kg. Podľa informácií Štatistického úradu SR, sa maloobchodné predajné ceny medov zvýšili v októbri medziročne až o 45,4 %.

Priemerná ročná produkcia medu na Slovensku sa pohybuje na úrovni približne 3 000 ton. Spotreba medu na Slovensku predstavuje len 250 gramov na obyvateľa, zatiaľ čo priemer v krajinách EÚ je 600 gramov, v Nemecku až 1 800 gramov na obyvateľa. V dôsledku veľmi nízkej spotreby medu Slovensko približne polovicu domácej produkcie exportuje do iných krajín. Podľa R. Chleba je slovenský med vďaka svojej kvalite v zahraničí obľúbený a žiadaný, pretože ostatné krajiny EÚ majú index sebestačnosti v mede len okolo 50 percent.

Od 1. januára 2006 musia mať všetky firmy, ktoré spracúvajú alebo balia med, licenciu. Nebudú ju potrebovať len včelári uskutočňujúci priamy predaj. Všetky licencované firmy dostanú registračné číslo, ktoré musí byť uvedené na obaloch. Doteraz vydávaný zoznam krajín, ktoré môžu dodávať med na trh krajín Európskej únie, tak nahradí 1. januára 2006 zoznam licencovaných firiem a med bude možné importovať len cez tieto firmy.

Súvisiace články

Aktuálne správy