Enron žaluje spolu šesť svojich bánk a brokerských firiem a žiada odškodnenie

New York 26. septembra (TASR) – Americký koncern obchodujúci s elektrickou energiou Enron, ktorého krach v roku 2001 bol najväčším v dejinách amerických podnikov, žaluje spolu šesť svojich poradenských bánk a brokerských firiem a žiada odškodnenie. Medzi nimi je aj Deutsche Bank. Texaská firma dáva na súd peňažné ústavy, že vedome robili s Enronom pochybné obchody. Tieto transakcie viedli napokon ku krachu Enronu, ktorý zanechal po sebe nevyrovnané faktúry za skoro 100 miliárd USD.

Enron, ktorý podal žalobu na newyorský súd, žiada od svojich zlých radcov odškodnenie, ktorého výšku však koncern neoznámil. V žalobe uvádza, že niektoré banky vyvíjali konšpiračnú činnosť s bývalým vedením koncernu. Zisky sa nafukovali, dlhy zatajovali a poradcovia za to brali miliónové poplatky. Ďalšími obvinenými bankami sú podľa denníka Die Welt aj americké veľkobanky Citigroup a J.P.Morgan.

Pred súd sa zrejme dostane aj bývalé vedenie Enronu. Žaloba už bola podaná na bývalého finančného šéfa koncernu Andrewa Fastowa. Pripravuje sa aj súdny proces s bývalými šéfmi správnej rady Kennethom Layom a Jeffrey Skillingom. Účtovník Enronu Ben Glisan bol minulý týždeň za pranie peňazí odsúdený na päť rokov väzenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy