Od 1. júla fixná bonifikácia úrokov k hypoúverom počas splácania bez záruky

Bratislava 30. júna (TASR) – Od 1. júla štát už nebude prispievať rovnakým percentom na bonifikáciu úrokov k hypotekárnym úverom počas splácania hypotéky.

V prvom polroku 2003 totiž platila prax, že klient hypobanky splácal ročne úrok znížený o štátny príspevok vo výške dva a pol percenta fixne po celý čas splácania úveru. Počnúc druhým polrokom toto percento fixnej bonifikácie bude bez záruky štátu.

Na základe tejto novely zákona o bankách, ktoré pripravilo Ministerstvo financií SR, bude každoročne zákonodarný zbor SR pri schvaľovaní štátneho rozpočtu meniť percento bonifikácie úrokov pre hypoúvery. Jeho rozhodnutie o podpore hypoúverovania bude určovať aktuálna finančná situácia na trhu a balík peňazí vyčlenený v štátnom rozpočte na financovanie hypoték. Podľa predkladateľa dnes platná sadzba štátu k úrokom hypoúverov 2,5 % sa do konca tohto roka bude uplatňovať v plnej výške. Vylúčil aj prípadný sklz tejto sadzby na nulu.

Posledné týždne pred hraničným termín účinnosti tohto režimu bonifikácie ponúkalo deväť hypobánk atraktívne podmienky na získanie nových klientov. Takmer všetky znížili úrokové sadzby, nulovali poplatky pri spracovaní úverov, rozšírili kombinácie produktov, predĺžili obdobie splácania a skrátili čas vybavenia agendy.

Andrea Kollárová z HVB Bank Slovakia dnes pre TASR uviedla, že „zavedenie pohyblivej bonifikácie zo strany štátu prináša riziko znižovania štátnej podpory.“ Očakávania banky, že pred 1. júlom dôjde k zvýšeniu záujmu o poskytnutie hypoúverov, sa potvrdilo. Pomohli k tomu rôzne výhody, vrátane zníženej pohyblivej úrokovej sadzby na hypotéky na 4,7 % p.a. po odpočítaní štátneho príspevku. Dopyt po hypoúveroch však úzko súvisí s dopytom po bývaní, ktorého výrazný pokles nemožno očakávať ani po zavedení pohyblivej štátnej podpory. „HVB Bank je preto presvedčená, že objem hypoúverov bude naďalej narastať, čo by chcela podporiť aj svojimi ďalšími opatreniami,“ oznámila A. Kollárová.

Trh s hypotékami rozbehla na základe licencie NBS v roku 1997 VÚB a v súčasnosti tam operujú SLSP, HVB Bank, Tatra banka, Istrobanka, ČSOB, OTP Bank, UniBanka, Ľudová banka. K ultimu marca 2003 uvedené subjekty poskytli 24 000 hypoúverov v objeme 17 miliárd Sk, na jednu hypotéku pripadol v priemere úver vo výške 770 000 Sk. Aj keď nie je známa sumárna polročná štatistika za hypoúvery, banky avizujú výrazný nárast tohto produktu a efekt cielene zavedených opatrení na podporu hypoték.

Štátny príspevok k úrokom hypoúverov bol v rokoch 1999 až 2003 vo výške 6 %, 6 %, 5 %, 4,5 %, 2,5 % a poskytnutá suma zo štátneho rozpočtu 13 000 Sk, 13,7 milióna Sk, 73,6 milióna Sk, 226,5 milióna Sk, 490 miliónov Sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy