Slovenský priemysel spomalí kvôli Nemecku už o niekoľko mesiacov

Bratislava 26. augusta (TASR) – Nepriaznivé znamenia, ktoré naznačovali spomalenie slovenskej ekonomiky v budúcnosti, sa už pomaly odrážajú aj v reálnej globálnej ekonomike. Podľa makroanalytika UniCredit Bank Slovakia Dávida Dereníka je to najmä vyprchanie stimulačných efektov, škrtenie výdavkov vlád v dlhovej kríze a celková eskalácia napätia a neistoty na svetových trhoch. „Predstihové indikátory nášho najväčšieho obchodného partnera Nemecka naznačujú výrazné spomalenie priemyslu v najbližšom období,“ tvrdí Dereník.
Nemecký prieskum IFO, robený medzi približne 7000 nemeckými priemyselníkmi, poklesol v rámci súčasnej nálady podnikateľov výrazne pod očakávania trhu. V auguste sa prepadol z júlových 112,9 bodu na 108,7. Zložka prieskumu, ktorá hovorí o očakávaniach a odhaduje vývoj v najbližších troch mesiacoch, sa prepadla ešte výraznejšie až na úroveň blížiacu sa k stagnácii priemyslu. Klesla z pôvodných 105,0 na 100,1 bodu. „Prieskum IFO je medzi analytikmi radený medzi najlepšie meradlá hospodárskej kondície pre celú eurozónu,“ komentuje Dereník.
Vývoj slovenského priemyslu, priamo závislého od nemeckého výkonu, tak korešponduje s očakávaniami prieskumu IFO. Druhý významný index ekonomického sentimentu, zostavovaný 286 analytikmi v Nemecku, ZEW, je však podľa Dereníka ešte pesimistickejší. V poslednom augustovom prieskume sa totiž prepadol z júlových -15,1 na -37,6 bodu. „Takýto pesimizmus dosahoval ZEW naposledy až koncom roka 2008, keď bola prvá vlna krízy vo výraznom prepade,“ upozorňuje Dereník.
Na druhú stranu je podľa neho indikátor ZEW vo všeobecnosti vždy v očakávaniach pesimistickejší v porovnaní s realitou. Napriek tomu sa aj na jeho základe už nedá vylúčiť spomalenie slovenského priemyslu. To by nás malo čakať v nasledujúcich mesiacoch. „Zatiaľ neočakávame prepad priemyslu porovnateľný s krízou v roku 2008, no posledné správy, spolu s predstihovými indikátormi a ekonomickým sentimentom na Slovensku, nás prinútili revidovať odhad rastu na tento rok z pôvodného medziročného rastu hrubého domáceho produktu o 3,1 % na 2,9 %, uvádza v tlačovej správe Dereník. UniCredit Bank Slovakia taktiež zrevidovala odhad rastu v budúcom roku z pôvodných 3,3 % na 2,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy