Ficove zmeny v druhom pilieri obrali občanov o viac ako sto miliónov

OZNÁMENIE: Ficove zmeny v druhom pilieri obrali občanov o viac ako sto miliónov eur – v prepočte o viac ako 3 miliardy korún! Bratislava 13.

OZNÁMENIE: Ficove zmeny v druhom pilieri obrali občanov o viac ako sto miliónov eur – v prepočte o viac ako 3 miliardy korún!

Bratislava 13. júna (TASR) – Až o 150 miliónov eur a viac mohli mať občania v druhom pilieri na svojich účtoch navyše, keby bývalá vláda Roberta Fica nezaviedla do zákona takzvané garancie. Dokazuje to vývoj na akciových trhoch, ale aj výnosy štátnych dlhopisov. Túto zmenu presadila bývalá vláda z večera na ráno bez odbornej diskusie, čím poškodila jeden a pol milióna sporiteľov.

V marci 2009 kvôli zavedeniu takzvaných garancií sa DSS-ky začali masovo zbavovať akcií, ktoré vlastnili. Pritom vývoj na akciových trhoch bol úplne opačný – akciové indexy výrazne rástli. Napríklad hodnota indexu MSCI World vzrástla zo 713,85 USD na 1334,93 USD – teda za dva roky sa takmer zdvojnásobila. Z tohto nárastu však slovenskí občania, ktorí si sporia na dôchodok v druhom pilieri, nemali nič – celkovo stratili v rastovom a zmiešanom fonde 100 miliónov eur!

Ficove "garancie" spôsobili aj to, že DSS-ky nekupovali už ani štátne dlhopisy s dlhodobou splatnosťou, ale nakupovali len krátkodobé "papiere". Tie však majú oveľa nižší výnos, ako napríklad 15 – 30-ročné dlhopisy. Na tomto kontrolovanom nakupovaní sporitelia stratili ďalších najmenej 50 miliónov eur!

Hlavným problémom, ktorý zapríčinil tieto obrovské straty, bolo skrátenie doby porovnávania výnosov zo 60 mesiacov (ako pôvodne navrhovala exministerka Tomanová) na 6 mesiacov, ktoré bez akejkoľvek diskusie s odborníkmi presadil Smer zo dňa na deň cez návrh poslanca Róberta Madeja.

Výsledkom je nielen masové zbavovanie sa akcií s následným poškodením sporiteľov, ale aj to, že DSS-ky si môžu od sporiteľov brať poplatky za "zhodnotenie" nie raz za päť rokov, ale každého pol roka! "Výnosy sporiteľov sú tak len o málo vyššie ako zisky správcovských spoločností, čo je úplne absurdné," upozornil minister Mihál.

Smer presadil zmeny výrazne v neprospech občanov, zato výrazne v prospech správcovských spoločností. A robí to aj naďalej – vo svojom návrhu chce zriadiť nový fond s poplatkom za správu až 1%. Naopak, ministerstvo práce pod vedením Jozefa Mihála navrhuje poplatky za správu okresať na 0,2% v indexovom fonde, čo je vôbec najnižší poplatok v histórii druhého piliera!

"Druhý pilier je tu pre občanov a pre nikoho iného. My chceme pre občanov vyššie dôchodky a vieme to dosiahnuť. Na návrhy Smeru, ktoré by sporiteľov opäť iba poškodili, nepristúpime," zdôraznil Jozef Mihál.
Novela, ktorú predkladá MPSVR SR, umožní správcovským spoločnostiam opäť nakupovanie týchto dlhodobých cenných papierov a akcií, čím výrazne zvýši šancu sporiteľov na vyššie výnosy, a teda aj vyššie dôchodky.
Daniela Šulcová mediálny odbor Ministerstvo prace, sociálnych veci a rodiny SR

Upozornenie: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. V zmysle § 5, ods. 2 zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve TASR nezodpovedá za obsah týchto informácií. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.

Súvisiace články

Aktuálne správy