Američania prestávajú dôverovať doláru

Salt Lake City 26. marca (TASR) – Konzervatívni Američania nedôverujú svojej mene, obávajú sa totiž inflácie. Vo viacerých štátoch USA využili svoju moc a zakročili proti nenávidenej federálnej vláde vo Washingtone a centrálnej banke (Fed).
Mormónsky štát Utah ako oficiálne platidlo pripustil zlato aj striebro. Podobné zákony plánuje ďalších 13 štátov.
Dolár je možno ešte stále globálnou rezervnou menou číslo jeden, ale mnohí Američania mu nedôverujú. S nechuťou sledujú, ako ho Fed stále viac a viac znehodnocuje nákupom štátnych dlhopisov. USA sú vysoko zadlžené a stláčanie hodnoty dolára je nástrojom na to, aby obsluha dlhu zostala nízka.
Američania sa však obávajú, že ich peniaze nebudú mať jedného dňa žiadnu hodnotu. Politici viacerých federálnych štátov chcú zobrať menovú politiku do vlastných rúk. Ich heslom je návrat k zlatu.
Priekopníkom je Utah. Parlament konzervatívneho mormónskeho štátu tento mesiac schválil zákon, ktorý zlegalizoval zlato a striebro ako oficiálne platidlo. Kúpna sila mincí sa nebude vypočítavať podľa ich nominálnej hodnoty, ale podľa skutočnej hodnoty ich materiálu. Súčasťou zákona je aj zatraktívnenie zlata oproti ostatným platidlám. Zisky zo zvýšenia hodnoty nahromadeného zlata sú totiž oslobodené od zdanenia kapitálových výnosov.
"Je to preventívne opatrenie, ktoré nám umožní ochrániť našu ekonomiku, zatiaľ čo hodnota dolára sa bude ďalej znižovať," uviedol republikánsky poslanec Brad Galvez, ktorý zákon predložil v utahskom parlamente.
Utah nie je osamotený. Podobné obavy majú aj v ďalších 13 federálnych štátoch, kde uvažujú o podobných zákonoch. V Južnej Karolíne poslanec Mike Pitts dokonca požaduje úplné odstránenie dolára. "Ak bude federálna vláda rovnakým tempom ako doteraz míňať peniaze a ak bude rovnakým tempom ako doteraz tlačiť peniaze, náš hospodársky systém skolabuje," rozhorčil sa Pitts, ktorý je členom radikálnej konzervatívnej Tea Party.
Informovali o tom Financial Times Deutschland a Der Spiegel.

Súvisiace články

Aktuálne správy