Ceny americkej ropy posilnili, zdraželo aj zlato

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

Ceny americkej ropy v stredu uzatvorili na dva a polročnom maxime, keď správa o raketových útokoch palestínskych militantov na ciele v Izraeli vystupňovala napätie v regióne Blízkeho východu. Záujem o ropu podporili aj údaje o rekordnom poklese zásob benzínu v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom energií na svete. Májové dodávky ľahkej americkej ropy zdraželi o 78 centov na 105,75 USD za barel, čo bolo najviac od septembra 2008. Ceny britskej ropy Brent však klesli o 15 centov na 115,55 USD za barel.

Ceny zlata v stredu posilnili po zverejnení údajov o rekordnom poklese predaja nových domov v USA. Záujem o zlato pomáhali udržiavať aj špekulácie, že voľná politika americkej centrálnej banky (Fed) bude vzhľadom na krehké zotavenie ekonomiky pokračovať dlhšie obdobie. Investori reagovali aj na obavy z dlhovej krízy v eurozóne, ktoré sa vystupňovali po tom, čo parlament v Portugalsku zamietol úsporný program

Spotová cena zlata bola o 19:29 GMT na úrovni 1 439,60 USD za uncu, čo bolo o 0,7 % viac ako utorňajšia záverečná hodnota. Aprílové dodávky zlata na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zdraželi o 0,7 % na 1 438 USD za uncu.

(1 EUR = 1,4130 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy