Cena unce zlata vzrástla na 1427,86 USD

Singapur 22. marca (TASR) – Unca (31,1 g) zlata stála dnes o 8. hod. SEČ na komoditnej burze v Singapure 1427,86 USD (1005,96 eura). V porovnaní s pondelkom (21. 3.) zdražela o 0,2 %. V pondelok sa však dostala až na 1434,70 USD a za svojím rekordom zo 7. marca zostala 10 USD.
Li Ning, analytik spoločnosti CIFCO Futures v Šanghaji, uviedol, že udalosti v Líbyi a na Blízkom východe podporujú rast ceny kovu. Podľa neho sa nepochybuje o tom, že zlato môže dosiahnuť v blízkej budúcnosti novú rekordnú úroveň. Kov by však nemal stratiť príťažlivosť ani v strednodobom a dlhodobom horizonte. V centre pozornosti investorov ho udržia obavy z vysokej inflácie spotrebiteľských cien.
Inflácia prenikla z rozvíjajúcich sa ekonomík, vrátane Číny, do rozvinutých hospodárstiev, vrátane eurozóny. Ak bude cena ropy drahšia dlhší čas, prispeje k zvýšeniu inflácie a táto situácia povedie k rastu záujmu investorov o zlato, ktoré sa pokladá za uchovávateľa hodnôt v búrlivých politických a hospodárskych obdobiach.

Súvisiace články

Aktuálne správy